Kralupy nad Vltavou – Šest lidí ve čtvrtek zemřelo při mohutném výbuchu na distribučním pracovišti rafinérie v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku; další dva lidé utrpěli zranění, která Petra Effenbergerová z centrály středočeských záchranářů klasifikovala jako středně těžká. Pacienta se zraněním v obličeji lékaři nemocnice v pražském Motole po ošetření popustili, druhý zůstává v péči specialistů vinohradské nemocnice. Má popáleniny II. stupně na deseti procentech povrchu těla. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady se podle své mluvčí Jany Roubalové zprvu připravovala na přijetí většího počtu pacientů v rámci takzvaného traumaplánu, nicméně ještě během dopoledne bylo možno mimořádná opatření odvolat.

Jen jedna exploze a dost

Lidem, kteří nepřežili, se již nedalo pomoci. „Utrpěli zranění neslučitelná se životem a zasahující lékaři byli nuceni konstatovat smrt,“ uvedla Effenbergerová. Vedení kralupské radnice má informace, že mezi zesnulými je občan České republiky a pět cizinců.

Exploze se ozvala dvě hodiny před polednem v místě, kde desítka pracovníků z externí dodavatelské společnosti čistila prázdný zásobník na pohonné hmoty. Obří skladovací nádrž výbuch zničil; zcela odtrhl její horní část. Hořet nezačalo – a záhy po výbuchu bylo zřejmé, že nedošlo k úniku škodlivin a ani nehrozí další výbuchy. Tyhle informace starosta Kralup Petr Holeček (STAN) předal i do Prahy na krajský úřad. „Po ujištění starostou i Policií ČR, že obyvatelé nejsou ohroženi na životech, nebylo zatím nutné svolat krajský krizový štáb. Nebyl aktivován ani krizový štáb města,“ konstatovala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která je současně předsedkyní bezpečnostní rady kraje. Hejtmanství nicméně vývoj pozorně sledovalo. „Pracovníci krizového řízení informovali město i všechny složky integrovaného záchranného systému, že je kraj na jejich vyžádání připraven poskytnout jakoukoli pomoc,“ doplnila Helena Frintová z krajského úřadu.

Exploze usmrtila 6 lidí, dva jsou těžce zraněni.
Exploze v Kralupech: Oběti neměly šanci přežít

Vše zůstává v šetření

Co během prací odehrálo, je zatím předmětem spekulací. Vyšetřovatelé hasičů, kteří okolnosti zkoumají společně s kriminalisty, budou nejspíš znát závěry až v řádu týdnů – a možná i měsíců, předpokládá Petr Svoboda z centrály Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Bude třeba vyhodnotit zjištění z místa události, výslechy – a zřejmě dojde i na laboratorní zkoumání komponent odebraných na místě exploze a na znalecká vyjádření. Teprve v průběhu vyšetřování také bude stanoven odhad způsobené škody.

K dohadům, že nejspíš se mohla objevit jiskra, která v nádrži zažehla výpary z paliva, se zatím hasiči nechtějí vyjadřovat. Stejně jako k tomu, zda šlo o spíš o pochybení, nebo o nešťastnou náhodu. Co říci k příčinám tragédie zatím nemá ani policejní mluvčí Markéta Johnová.

Svoboda pouze připomněl obecné pravidlo, že zkoumání začíná zformulováním několika možných verzí, které jsou postupně vylučovány. To, že předpokládá chybu při dodržování technologického postupu, naznačil třeba manažer krizového řízení kralupské radnice Lukáš Hodík. A jasno měl zaměstnanec kralupské chemičky, s nímž Deník hovořil už krátce po události. „Někdo musel udělat zásadní chybu a něco podcenil,“ uvedl muž, který si přál zůstat v anonymitě. „Ti chlapi museli porušit bezpečnostní předpisy – asi nádrž špatně odvětrali,“ konstatoval. S dodatkem, že při běžném čistění nádrže před revizí se používají inertní plyny, dusík, výplach vodou…

Zda pracovníci přesně věděli, co a jak mají dělat, a zda to také skutečně dělali, zajímá i Státní úřad inspekce práce. Jeho inspektorát pro Středočeský kraj bude zkoumat, zda byl dodržen technologický postup. Podle dokumentace také prověří, zda zaměstnavatel splnil všechny své povinnosti včetně proškolení v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Nasazení záchranných složek

* Záchranáři:
- Pět pozemních posádek středočeské záchranné služby
- Dva vrtulníky letecké záchranky (z Prahy a z Liberce)
* Hasiči:
- Dvě podnikové jednotky
- Dvě jednoty středočeských profesionálních hasičů
- Jedna jednotka dobrovolného sboru

Ilustrační foto.
Pohřešovaného muže našli mrtvého

Rafinérie jela v útlumu

Provoz rafinérie událost zřejmě dramaticky nepoznamená. Zdá se tomu alespoň nasvědčovat vyjádření mluvčího společnosti Unipetrol Pavla Kaidla, který potvrdil, že k nehodě došlo v době útlumu výroby. V rámci příprav na takzvanou zarážku neboli odstávku výrobního areálu, která se kvůli pravidelné údržbě všech zařízení provádí jednou za čtyři až pět let (předchozí zarážka byla na podzim roku 2013). Úplné přerušení provozu se letos předem plánovalo od 27. března do 9. května – s tím, že práce mělo zajišťovat přes 1800 lidí. Celkové náklady měly přesáhnout miliardu korun – z čehož 400 milionů Kč bylo určeno pro nové investiční projekty. 

Odpoledne Radka Marková z Unipetrolu zdůraznila, že výbuch na silničním terminálu nemá s plánovanou zarážkou rafinerie souvislost. „Mimořádná událost způsobila dočasné zastavení distribuce pohonných hmot přes silniční terminál,“ doplnila Marková. Již pracovník firmy, s nímž Deník hovořil dopoledne, upozornil, že k tragédii došlo v úseku distribuce pohonných hmot – mimo hlavní areál Unipetrolu ve směru na Veltrusy. 

Kralupská tragédie otřásla i politiky. Řada z nich během čtvrtka vyjadřovala projevy soustrasti.

Větší malér, poznal hned dlouholetý pracovník
Ačkoli tragická událost pro obyvatele Kralup neznamenala hrozbu, čtvrteční dění v chemičce se ve městě setkávalo s velkou potvorností. „V chemičce jsem pracoval dlouhé roky v elektroúdržbě. Když to začalo po městě houkat, tušil jsem, že se stalo něco většího,“ řekl Deníku devětašedesátiletý Jiří z Kralup, který v podniku pracoval od vyučení až do důchodu. „V prvních minutách jsme nikdo nic netušili. Pak hlásil i něco rozhlas – a zbytek jsem si přečetl na webu Deníku. Naše sídliště je přece jen vzdáleno od chemičky pár kilometrů. Podle všeho u výbuchu nezahynul nikdo z mých známých. Už jsme většinou v důchodu. Je to ale vždycky malér. To víte, chemický podnik. To je jako stát jednou nohou v minovém poli. Ale člověk si po čase zvykne a nevnímá to. A to je možná to hlavní nebezpečí: že se podcení bezpečnostní předpisy a člověk to bere jako rutinu,“ podělil se o své pocity.

To, že se v Kralupech něco děje, zaznamenal dopoledne podle zvuku houkaček i důchodce Štěpán B. z nedalekých Uhů, který byl s chemičkou také roky svázán coby pracovník velína na úseku styrenu. „To víte, podnik Kaučuk, dnes Unipetrol, zaměstnával tisíce lidí; většina z nás pracovala tam a známe se. O to více se to člověka dotkne, když dojde k neštěstí,“ řekl senior. 

Ve čtvrtek došlo k výbuchu v chemičce Synthos při čištění nádrže. Zahynulo šest dělníků.
Na příčinu výbuchu v kralupské chemičce je třeba počkat