„Se sportem jsem začala už jako dítě, kdy jsem dělala moderní gymnastiku. V roce 1987 jsem začala předcvičovat kruhové tréninky pod Tělovýchovnou jednotou Elán v Kutné Hoře. Šlo o kondiční kulturistiku. Když jsem dostudovala Fakultu tělovýchovy a sportu, obor trenérství, tak jsem si založila vlastní fitness centrum. To bylo v roce 1995,“ zavzpomínala na své sportovní začátky Jitka. Potřebovala prý hlavně víc prostoru.

Jitka BrachovcováZdroj: Deník / Michal Bílek

„Hlavně jsem chtěla být sama svým pánem. Udělala jsem si i licenci na trénování dětí. U nás ve fitku dnes cvičíme skutečně už od miminek, kdy chodí cvičit rodiče s dětmi. Na aerobik přibíráme holčičky od čtyř let.“ Největší rozdíl mezi dětmi na začátku své trenérské kariéry a v dnešní době vidí hlavně v zájmu dětí o sport. „Dřív nebyly počítače, takže když jsme dělali nábor dětí na aerobik, museli jsme vybírat skutečně jen ty nejlepší. V tomhle ale hodně záleží na rodičích, jestli své děti ke sportu vedou.“

Jitka BrachovcováZdroj: Deník / Michal Bílek

Co je podle Jitky Brachovcové ve sportu nejdůležitější: tvrdá píle, nebo stačí mít naděleno od Pánaboha? „Určitě je potřeba mít nějaké nadání, ale nejdůležitější je, jak k tomu ještě ta holčička připravena makat. Měla jsem tady hodně šikovné holčičky, ale tvrdá práce při trénincích jim byla cizí a to pak nejde. Na druhou stranu, ani aerobik, ani gymnastika bez určité dávky talentu dělat nejdou,“ míní Jitka.

Jitka BrachovcováZdroj: Deník / Michal Bílek

Ani po pětadvaceti letech trénování Jitku neomrzelo. „Zkrátka mě to baví, i když je pravda, že jsem ráda že už tady mám i mladé trenérky a všechno není jen na mě. Tento rok jsem měla poprvé i nějaké volné víkendy a nejezdila na závody. Jsem ráda, že trenérky, které jsme si u nás vypiplaly, jsou tak šikovné.“ Jitčiným svěřenkyním se daří jak v aerobiku, tak ve fitness freestylu, který je víc o gymnastice a který tady děvčata začala trénovat před dvěma lety. „Až mě to překvapuje, jak jim to jde.“

Jitka BrachovcováZdroj: Deník / Michal Bílek

„Moje nejúspěšnější bývalá závodnice je Sabina Juránková, která je několikanásobná mistryně světa i Evropy v aerobiku. Začínala u nás, pak přešla k Jakubovi Strakošovi do Coridooru a pod jeho vedením se pak začala umisťovat a sbírat tituly,“ zavzpomínala na svou nejúspěšnější svěřenkyni Jitka Brachovcová.

Jitka BrachovcováZdroj: Deník / Michal Bílek