Rodiče byli prozíraví a Terku i její dvě sestry vedli k všestrannosti a dali jim možnost naučit se všechny sporty a nejen to. I když to bylo poměrně náročné, je jim za to dnes Tereza vděčná. Vyzkoušela si všechno možné, dělala gymnastiku, atletiku, plavání, rychlobruslení, hokej, balet, kolo, sjezdové lyžování i běžky. Hrála ale i na různé hudební nástroje a chodila na malování.

Lázně Luhačovice
Po okolí lázeňských Luhačovic

Pestré dětství bylo dobrým základem a z každého sportu získala něco, co mohla využít, když se definitivně rozhodla pro kolo. Ani tam ale neměla všestranná Tereza hned jasno. Jezdila dráhu, silnici i bajky a s ničím neměla problém. S přestupem do Dukly se rozhodlo – silnice a dráha. Časem ale soutěživá a cílevědomá cyklistka začala ztrácet motivaci a hledala změnu. Našla ji v ČS Accolade u Radima Kořínka.

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik

I když byla v jednom z nejlepších bikových týmů jediná žena, byla z podmínek a zázemí nadšená, což se projevilo i v úspěších na závodech. V portfoliu Terezy chybí cyklokros, i když i ten si vyzkoušela. Podle jejích slov to byl ale nejen první, ale i její poslední cyklokros, byť silný zážitek to bezesporu byl.

"Byly to krásný dva roky. Jsem za ně nesmírně vděčná a vždycky na ně budu vzpomínat v dobrém. Měla jsem možnost se výkonnostně hodně posunout a nasbírat hezké výsledky," napsala koncem loňského roku na své Instagramu Tereza. "Stejně jak odešla letošní sezona, tak já odcházím z horských kol a budu se plně věnovat silnici v zahraničí. Strašně se na to těším a mám radost, že jsem se k tomu rozhodla,"oznámila, jak vidí svou další kariéru.

Na dopravním hřišti
Jak vypadá test pro malé cyklisty? Zkuste s dětmi, zda ho zvládnete

Radikální životní změnu si dnes již silniční cyklistka Tereza Neumanová, která od letošního roku jezdí za španělský tým Burgos Alimenta, pochvaluje. Národnostně pestrý tým, odlišný přístup k tréninku i závody plnící se kalendář jsou nové výzvy, s kterými bude talentovaná sportovkyně růst a možná někdy i bojovat tak, jako zatím se španělštinou. Tuhle půvabnou slečnu, která se rychle učí a zkušenosti ji posunují dál, ale vždycky bavilo vyhrávat. Olympijské hry v Paříži 2024 už nejsou daleko a Tereza na nich určitě nebude chtít chybět.

Tereza Neumanová

Narodila se v roce 1998 v Třebíči, studovala na gymnáziu v Novém městě na Moravě a Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dříve jezdila za Duklu, poslední dvě sezony závodila za bikový tým České spořitelny Accolade, nyní je závodnicí týmu Burgos Alimenta ve Španělsku. K jejím úspěchům patří titul mistryně republiky v kategorii elite na silnici, stříbro ze stejného závodu, 22. místo při její premiéře v závodě Světového poháru horských kol nebo vítězství v mistrovství ČR e-MTB.