Přestože nemají hluboko do kapsy, nechtějí své finance vkládat do energií, které byly ještě loni mnohdy o polovinu levnější než dnes. Jenže jak to vyřešit? Není potřeba nakupovat jen ve slevách nebo si vypínat na noc topení. Jde to i jinak. Jak vyplývá ze statistických průzkumů, lidé kvůli rostoucím cenám nejčastěji omezují své „nepotřebné“ nákupy a také obědy v restauracích. Některé známé osobnosti se rozhodly jít ještě dál a prozradily nám, na čem chtějí letos ušetřit.

Po šoku z uplynulých měsíců, kdy kvůli ruské válce na Ukrajině extrémně rostly ceny plynu na mezinárodním trhu, v uplynulých dnech naopak jeho velkoobchodní cena výrazně klesla. 
Ceny plynu na trzích klesají. Poznají to ovšem jen některé české domácnosti

Kontroluje, aby se zhasínalo

Herečka Lucie Benešová se energetické krizi snaží nepropadat a má plán. „Máme naštěstí v každém domku i na chalupě kamna na dřevo, takže jsme si říkali, že si je občas vypneme, pojedeme půl na půl, a uvidíme. Děláme si zásobu dřeva, křičím, aby se zhasínalo, ale myslím, že jsou horší věci a že to zvládneme,“ říká. 

Už provádí generálku

„Mám naštěstí partnera vizionáře,“ pochvaluje si herečka Tereza Bebarová, u které momentálně probíhá generálka na zimu.

„Děláme zásoby dřeva, topíme v krbech, zjišťujeme, jak to vše funguje, a dá se říct, že máme železné zásoby na všechno,“ tvrdí. Navíc už se dva roky s manželem otužuje, takže se chladnějšího prostředí v domě prý nebojí. „Myslím, že jsme připraveni,“ dodává.

Nevytápěné místnosti představují ideální prostředí pro množení plísní.
Se snižováním teploty to nepřehánějte. Hrozí plísně, varují stavaři

Je naštvaná na politiky

Herečka Jaroslava Obermaierová vytápí svůj dům plynem a z letošní zimy má velkou hrůzu. Už se pomalu připravuje na to, že navlékne tlusté svetry a topení stáhne na minimum. Nazlobená je především na politiky, kteří podle ní situaci s plynem berou jako politickou záležitost.

Spí v mikině a teplácích

To zpěvák Martin Schreiner se pustil do úsporných opatření opravdu ve velkém. „Už topím jenom v jedné místnosti, protože mám vafky, a v druhé topím pouze tehdy, když suším prádlo – asi tak jednou za tři týdny, kdy peru celý den. A také spím v teplácích a mikině a zřejmě se to projeví i na Vánocích,“ říká.

Jedním z nejlepších způsobů, jak spotřebu plynu omezit, je proto snižování teploty v domácnostech. Každý stupeň dolů totiž představuje snížení spotřeby energie zhruba o pět procent.
Chytrý termostat či hlavice radiátorů ušetří až pětinu nákladů, radí odborníci

Bude se otužovat

Také houslistka Markéta Muzikářová zavedla doma nová pravidla. „Kromě toho, že se snažíme zhasínat, abychom neměli pořád rozsvícený celý dům, jsme také snížili teplotu vyhřívání o jeden stupeň a budeme se trochu otužovat. Efektivněji větráme tím, že okno hodně otevřeme, ale na krátkou dobu. V naší rodině se snažíme vést děti už od mala k neplýtvání energií kvůli šetření planety. Teď se k tomu přidal i ekonomický faktor,“ vysvětluje. 

S humorem jde všechno líp

Herec Jan Kanyza, který nedávno oznámil, že končí s herectvím, z nastalé situace sice radost nemá, snaží se ji ale brát s humorem. Jaká úsporná opatření plánuje? „Ještě nevím, já svítím až večer, tak snad to bude povoleno. Uvidím. Já se pak zeptám na příslušných místech, jestli můžu,“ prozradil s úsměvem.