Na uskutečněný projekt s názvem Tři domky může být Michal Mahďák náležitě pyšný. Jako investor a majitel pozemku na samotě v Oldřichovicích u Děpoltic postavil tři nemovitosti uprostřed málo známé části Šumavy, na samém okraji Chráněné krajinné oblasti Šumava. Zatímco v krásných jarních dnech zde kvetou okolní sady a je zde náramný výhled, jsou i okamžiky, kdy tamní příroda předvádí svou sílu a nezdolnost.

Domky dostaly i své názvy Jablko (oficiálně Vyhlídka), Hruška a Ateliér. Kostru domků tvoří rámová konstrukce z KVH hranolů (sušený, hoblovaný hranol, který je vyráběn podle přesně stanovených norem – pozn.red.)  s difuzně otevřenou skladbou. Stěny zatepluje minerální vata. Další izolace je v podlahách a ve střeše, kde investor spolu s architektem sáhli po foukané izolaci.

Neobvyklé řešení. Oprava bytu v paneláku stojí na nedokonalostech

Vnější obklad představuje surový modřín a černý matný plech. „Chtěli jsme dát domkům ideu jednoduchosti bytí a pak vše nechat běžet svým vlastním životem tak, jako to sama dělá příroda,“ uvedl investor Michal Mahďák, který tento velmi zajímavý projekt přihlásil i do prestižní architektonické soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

Interiér je podle architekta projektu Petra Součka ze Sokoban studio s.r.o. a také velkého přítele majitele vymyšlen tak, aby byl funkční a jednoduchý. Proto je celý dvoupatrový prostor otevřený a tam, kde to bylo nutné, byly použity sítě.

Dub a v koupelně duch Maroka

„Z designového hlediska v interiéru převládá světlá březová překližka s tmavší dubovou podlahou. Kontrast v koupelně tvoří ornamentální marocká dlažba a šedá stěrka ve sprchových koutech,“ uvedl Souček.

Prostory pro denní činnost, jako je kuchyňská část a obývací pokoj, jsou umístěny v dolním patře, ložnice v patře horním. Z venku, a ještě více z vnitřní části, zaujmou velká panoramatická okna. „Směřují do údolí říčky Jelenky, na městys Strážov nebo naopak do sedla pod horu Prenet,“ doplnil Souček.

Ilustrační ukázka marocké dlažby: 

Před každým domem je terasa. Při stavbě se ukázala i šikovnost investora a jeho přátel, kdy velkou část prací zvládli svépomocí. Odborná stavitelská firma stojí pouze za hrubou stavbou. Uživatelé domků pak využívají vodu z vrtané studny, odpady jsou napojeny na domácí čistírnu odpadních vod.