„Zdá se, že nám anomálie zabránila v dosažení oběžné dráhy. Vyhodnocujeme informace,“ napsala na twitteru společnost Virgin Orbit, jejímž spoluvlastníkem je britský miliardář Richard Branson. „Odstraňujeme předchozí tweet o dosažení oběžné dráhy. O další informace se podělíme, jakmile to bude možné,“ dodala.

Výkonný ředitel firmy Dan Hart v prohlášení uvedl, že společnost podnikne nápravné kroky a doufá, že se se vrátí na oběžnou dráhu, jakmile bude dokončeno vyšetřování.

Raketa nedosáhla požadované výšky a devět satelitů zhruba o velikosti krabice od bot nebylo možné vypustit, uvedl Matt Archer z britské vesmírné agentury. Zda a kde části rakety spadnou zpátky na Zemi, není jasné. Zasaženy by však byly v tomto případě neobydlené oblasti, ujistil Archer, který potvrdil, že v příštích dnech má vyšetřování odhalit, jak došlo k technickému selhání a co bude dál.

Červený disk horkého plynu kolem černé díry. Proud plynu je pozůstatkem hvězdy, kterou černá díra roztrhla. Oblak horké plazmy nad černou dírou se nazývá koróna.
NASA se dostala neobvykle blízko černé díře. Získala záběry, jak pohlcuje hvězdu

Upravený letoun vypustil raketu LauncherOne nesoucí devět satelitů v úterý po půlnoci SEČ ve výšce zhruba 10 700 metrů. Stroj odstartoval před půlnocí SEČ s raketou upevněnou pod křídlem a zamířil nad Atlantický oceán. Když se zažehl druhý stupeň raketového pohonu, „došlo k systémové anomálii, která misi předčasně ukončila“, poznamenala společnost Virgin Orbit. Dodala, že to bylo poprvé, co její nosná raketa satelity nedopravila podle plánu na oběžnou dráhu. Předchozí podobné lety v USA byly úspěšné.

Vzletu stroje nazvaného Cosmic Girl přihlíželo kolem 2000 lidí. Boeing raketu vypustil přibližně po hodině letu. Letadlo se posléze vrátilo na dráhu v Newquay.

V centru pozornosti

Letovisko v jihozápadní Anglii, které má 20 tisíc obyvatel, takzvaný horizontální start nosné rakety katapultoval do centra pozornosti jako možné západoevropské centrum pro vypouštění malých družic. O to větší bylo ve Spojeném království zklamání z nezdaru.

„Newquay, máme problém,“ konstatovala televize Sky News. Jinak rezervovaná BBC hovořila ještě před startem o „milníku“ pro britské vesmírné letectví a o „zrození domácího průmyslu nosných raket“. Před půldruhým rokem tehdejší premiér Boris Johnson nadšeně ohlašoval, že se z jeho země stane „galaktická Británie“. Na počest legendární britské rockové kapely Rolling Stones byla mise pojmenována podle jejího hitu Start Me Up.

Uměle vytvořený obrázek družice Gaia pozorující Mléčnou dráhu. Obrázek na pozadí oblohy je sestaven z dat o více než 1,8 miliardy hvězd. Ukazuje jejich celkovou jasnost a barvu podle poledních vydaných informací. Ilustrační foto.
Vědcům se podařilo najít srdce Mléčné dráhy. Ukrývá nejstarší hvězdy v galaxii

Británie se chce stát největším komerčním poskytovatelem startů malých satelitů v Evropě. Vláda v Londýně doufá, že kosmický průmysl v příštím desetiletí britskému hospodářství přinese 3,8 miliardy liber (téměř 104 miliardy korun).

Britský ministr průmyslu a obchodu Grant Shapps dnes potvrdil, že ambice země stát se přední destinací pro starty malých satelitů zůstává navzdory neúspěchu první mise nedotčena a že bude následovat další pokus. „Vesmír je obtížný,“ řekl Sky News. „Skvělé na této technologii je, že se nikdo nezranil, piloti se vrátili v letadle. Není pochyb o tom, že se zvednou, opráší se a půjdou do toho znovu,“ řekl Shapps.