Těsně druhá Andrea Brzobohatá si na vítězství věří. „Pro mě to byl obrovský úspěch v prvním kole, kdy jsme za sebou nechali významné konkurenty. Věřím, že v druhém kole uspěji a myslím si, že bych si to zasloužila. Už třicátý den jezdím od rána do večera, neměla jsem na kampaň tolik peněz, takže jsem si to oddřela tou kontaktní kampaní,“ uvedla kandidátka za hnutí ANO, která ještě netuší, kde bude v sobotu odpoledne sledovat sčítání hlasů.

„Času mezi prvním a druhým kolem je málo. Probíhá stále kontaktní kampaň, přelepování bannerů nebo plakátů, ale už cítíme trochu únavu. Do poslední chvíle se snažím přesvědčit lidi, aby mě u voleb podpořili,“ uvedla Jarmila Smotlachová kandidující za ODS s tím, že by sčítání hlasů ráda pozorovala z Kostelní Lhoty.

„Jsem zároveň středočeskou předsedkyní Spolku pro obnovu venkova České republiky a dlouholetý příznivcem vesnice roku. Letos se nám podařilo ve Středočeském kraji, že Kostelní Lhota vyhrála celostátní soutěž, kde probíhá právě v sobotu vesnická celostátní oslava. Sejdou se tam zástupci třinácti soutěžních obcí, a tak jsem si říkala, že by bylo hezké sledovat výsledky pospolu tam, kde mi to je blízké – na venkově,“ dodala.

Volby - ilustrační foto.
Rozhodněte o nových senátorech. Koho volit, poradí volební kalkulačka

Kandidátka ODS Jarmila Smotlachová skončila s překvapením na prvním místě. Celkem získala 25,03 %, to je 11 603 hlasů, Brzobohatá obdržela o jedno procento méně – 24,07%. Předběhly tím favorizovaného kandidáty Petra Holečka (STAN) a Zdenka Šarapatku (TOP 09), kteří dostali pouze devatenáct a jedenáct procent hlasů.

Holeček i Šarapatka vyjádřili svou podporu kandidátce za ODS Jarmile Smotlachové, když na svých facebookových účtech zveřejnili společnou fotografii. „I já půjdu volit, i když již ne jako kandidát, ale stále jako řádný volič. Budu volit paní Jarmilu Smotlachovou. Nejen fakt, že je velmi úspěšnou starostkou, ale i celý její životní příběh, zkušenosti a názory mě vedou k tomu, že jí dám svůj hlas do horní komory Parlamentu,“ uvedl stávající senátor Petr Holeček v komentáři u fotografie.

„V senátorské kampani byla můj důstojný soupeř, jenž hrál fair play. Mimo jiné zkušená starostka Hlavence a farmářka, která ví, co je tvrdá práce,“ okomentoval Šarapatka důvody, které ho vedly podpořit kandidátku zastupující ODS.

Jak výsledky dopadnou mohou voliči svým hlasem rozhodnout v pátek 30. září a v sobotu 1. října. Která z dvojice žen Mělnicka se stane novou senátorkou, bude jasné ještě v sobotu v odpoledních hodinách.

Volební speciál Mělnického deníku najdete ZDE.