Řadu let jste působil u hospodářské kriminálky. Máte za to, že důkazy v kauze Davida Ratha jsou dostatečně průkazné?
Zatím o nich skoro nic nevíme. Jediný veřejnosti dostupný důkaz je hotovost, kterou policie u Davida Ratha našla. To považuji za velmi silný argument. Předpokládám ale, že – vzhledem k půlročnímu vyšetřování, které zatčení předcházelo, a reakcím politiků na policejní žádost o vydání Ratha k trestnímu stíhání – je takových důkazů k dispozici víc.

Zmínil jste dlouhodobou policejní přípravu. Je možné, že 
v Rathově krabici, podobně jako v kufříku Jaroslava Liznera v roce 1994, byly policií nastrčené miliony?
Kauza Lizner se mi samozřejmě vybavila, ale mezi těmi případy je velký rozdíl. Liznerovi peníze předával někdo, s kým neměl zdaleka tak přátelský vztah jako pan Rath ke svým dárcům. Těmi byly osoby, s nimiž bývalý hejtman dlouhodobě a těsně spolupracoval. Lze tedy těžko předpokládat, že je policie najala, aby to pro ni sehráli.

Rathův advokát Adam Černý už naznačil, kudy se bude ubírat obhajoba. Zdůrazní právě onen přátelský vztah mezi dárci a příjemcem, David Rath prý přebíral dárek a nemohl tušit, že v krabici jsou peníze, nota bene když byla zavřená…
To je bezzubá obhajoba vzhledem k tomu, jak byla prezentovaná, totiž že v krabici bylo víno. Údajně mělo jít o box s šesti lahvemi. To se dá snadno vyloučit. I kdyby šlo o sedm milionů v pětiset-korunových bankovkách, vážilo by to 1,2 kilogramu. Plné lahve jsou opravdu o dost těžší. Advokátova obhajoba mi proto přijde nepřipravená, improvizovaná a nevěrohodná.

Jde o mimořádně citlivou kauzu s politickým přesahem. Skončí podle vás úspěchem žalobkyně?
Vyšetřování je na samém počátku, policie nemůže mluvit o důkazech, protože potřebuje vyslechnout svědky. Až to udělá, měla by podle mne veřejnost podrobněji seznámit s důkazním materiálem. I kdyby ty peníze byly nastrčené, policie nemohla zinscenovat odposlechy či sledování podezřelých.

Také se má za to, že tak brilantní žalobkyně, jakou je Lenka Bradáčová, by nešla do kauzy, kterou by neměla skoro jistě vyhranou.
Zvláště když jde o Davida Ratha. Lenka Bradáčová není žádná střelkyně, která by kvůli mediální popularitě riskovala kauzu, již by před soudem neustála.

Podle vás se tedy dočkáme odsuzujícího rozsudku?
Ačkoliv jinak jsem hodně velký pesimista, v tomto případě ze 70 procent věřím v odsuzující rozsudek v podobě nepodmíněného trestu.

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová vystoupila 15. května v Praze na tiskové konferenci k zadržení poslance za ČSSD Davida Ratha a dalších sedmi lidí.Silný soupeř

JUDr. Lenka Bradáčová, zástupkyně krajského státní zástupce v Ústí nad Labem, žalobkyně v kauze Rath

„Všichni víme o fenoménu korupce a mnoho o něm mluvíme, ale zapotřebí je hlavně činů. Nemusí jich být mnoho, ale aspoň nějaké by být měly. Například kvalitně vyšetřené, odstíhané a před soud postavené kauzy."
Z rozhovoru pro Deník, 26.11. 2011

Devětatřicetiletá žalobkyně Lenka Bradáčová patří k nové generaci vzdělaných, vnitřně nezávislých a právu oddaných státních zástupců. Kauza Rath jistě bude patřit k jejím profilovým. Právě její jméno je zárukou nestranně a precizně vedeného procesu. Lenka Bradáčová proslula vynikajícími vztahy s policejními vyšetřovateli, proto její případy většinou končí před soudem úspěšně, tedy vysokými tresty pro obžalované. Šéfka Unie státních zástupců Bradáčová je mimo jiné známá jako žalobkyně v kauzách:

1. zavražděného chlapce Jana Rokose (matka, která ho ubodala, dostala 24 let, její přítel 20)
2. ubodané mladé ženy „Řezníkem" Miroslavem Rittichem (dostal 14 let)
3. litoměřických soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka obviněných z úplatkářství
4. zastřelení romského mladíka v Tanvaldu
5. popravy dvou osob před diskotékou Calypso v Litvínově Janově
6. největších nelegálních výroben cigaret na Lounsku
7. začátkem května byla přítomna zadržení Vladimíra Svobody, exspolupracovníka zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka. Svoboda je aktérem aféry kolem vydírání podnikatelů, v níž se angažovala i pětice policistů z Prahy a Liberecka
8. Dozorovala i kauzu bývalého ředitele Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petra Kušnierze a dalších tří mužů. Jsou obžalovaní z přijímání statisícových úplatků od žadatelů o evropské dotace.

Třetí den kauzy Rath.