Ve čtvrtek 12. ledna na to upozornila Hana Rubášová z policejního prezidia. „Pro některé řidiče může být zklamáním, že naši novou měřicí techniku v současné době není možné detekovat žádným technickým prostředkem,“ konstatovala.

Upozornila na to v souvislosti s „úlovkem“ speciálního oddělení dohledu (SOD), což je nová složka dopravní policie s celorepublikovou působností. Na dálnici D1 jeho tým odhalil řidiče z ciziny, který se ve směru od Prahy na Moravu hnal rychlostí výrazně překračující v místě povolený 130kilometrový limit. Policisté mu naměřili rychlost 214 km/h (čili po odečtu tolerance radaru nejméně 207 km/h). „Již několik měsíců plně využíváme naše nová vozidla BMW, která jsou vybavena měřičem rychlosti,“ poznamenala k tomu Rubášová.

Zahájení modernizace části tratě na letiště mezi pražskými stanicemi Bubny a Výstaviště.
Podívejte se: Začala modernizace trati mezi pražskými Bubny a Výstavištěm

Cizinec, který seděl za volantem, musel podle jejích slov na místě složit kauci ve výši 10 tisíc korun. Má to zabránit tomu, aby se vyhýbal projednání přestupku v České republice, spojenému s uložením sankce. „Ve správním řízení řidiči hrozí pokuta ve výši 5000 až 10 000 Kč, zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku a pět trestných bodů,“ poznamenala mluvčí.