Pracovníků ve firmě zůstalo i přes různé problémy bezmála 160, někteří jsou na nemocenské. Dalších 200 lidí z Poldi odešlo kvůli opakovanému nevyplácení mezd.

Areál se nyní potýká 
s nájezdy zlodějů. Jedním
 z posledních případů je vykradená laboratoř. Policisté z obvodního oddělení Kladno-Švermov pátrají také po pachateli, který odcizil měděné komponenty, nářadí a dále poničil kotle, výměníky a dveře, čímž způsobil společnosti značnou škodu.

„Násilím vnikl do suterénu ocelářské budovy 
a odcizil měděné komponenty v hodnotě 40 tisíc korun. Přitom poničil kotle a výměníky, čímž způsobil škodu za dalších 200 tisíc korun. Při prohledávání budovy rozbil devět dveří, dva visací zámky a odcizil ruční brusku a měděné trubky," potvrdila kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Naopak se podařilo zadržet dvojici zlodějů, kteří se autogenem pokusili odříznout rouru na přívod teplé vody. Chtěli se zmocnit měděných menších trubek uvnitř. Na svědomí mají škodu za 50 tisíc korun.

Investice do ostrahy areálu

Ředitel hutí zdůraznil, že už byla přijata opatření 
o vyšší ostraze. „Spolupracujeme nově s profesionální agenturou, která se zaměřuje zejména na ocelárenskou budovu. Počet obchůzek se zvýšil a do ostrahy areálu hodláme i nadále investovat," upřesnil.

Vedle zaměstnanců dluží podnik i dodavatelům, například za energie. Krajský soud už několik měsíců řeší insolvenční řízení společnosti kvůli několikamilionovým dluhům. Části koncernu Poldi už byla povolena reorganizace, návrh na reorganizaci druhé části nyní předložil soudu jednatel Adriano Zambon.

Předseda základní odborové organizace Poldi Jozef Kónya řekl, že první přípravy na obnovení výroby už začaly. V areálu se uklízí, seká se tráva a přišli se podívat zástupci firem, které se budou podílet na opravách.

Problémy s výplatou mezd řešila společnost dlouhodobě, předloni 
v červnu vyhlásili odboráři stávkovou pohotovost 
a později uspořádali protestní shromáždění. Minulý rok plánovali Poldováci stávku, kterou ale nepodpořila většina členů odborů.

Čtěte také: Výroba se v kladenské Poldi rozjede nejdříve za několik týdnů