Jde ovšem o mimořádně sledované výběrové řízení – a výsledky auditu budou nepochybně sledovány ještě bedlivěji. A ať už budou závěry jakékoli, dá se očekávat, že vyvolají bouři. Možná jen emotivní diskuse nejen o výsledcích zkoumání, ale i samotných auditorech, jejich kvalifikaci či zkušenostech – a možná také hlasité hádky.

Dohady kolem 200 milionů

Podnětem k zájmu o nezávislé zmapování dění v krajské právě silnic, která pracuje s obřími zakázkami, se staly – jak jen to říci – jisté pochybnosti o účelném vyžívání veřejných prostředků. V posledních měsících se ozývaly hlasy naznačující domněnky, spekulace, podezření i nařčení z mrhání penězi. Několik kritiků na tohle téma veřejně promluvilo i na zářijovém zasedání středočeského zastupitelstva. Brzy nato nabraly události raketovou rychlost, když v rámci mediálně sledovaných debat o tendru na firmu, která v SÚSce provede audit, vyhřezly na povrch rozpory v koalici vládnoucí Středočeskému kraji. Padala umírněná vyjádření i slova silnějšího kalibru – a vše skončilo tím, že v říjnu hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu dosavadním partnerům ze STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. A nyní vede kraj v koalici s ČSSD s podporou KSČM.

Revoluce byla dokonána na říjnovém zasedání krajských zastupitelů, kde došlo nejen na volbu nových radních, ale i na odvolání předsedů výborů zastupitelstva a volbu jejich nástupců. Podařilo se to s jedinou výjimkou: šéf kontrolního výboru by měl být zvolen až po dalších jednáních; na jednání zastupitelů v prosinci. Pozornost však vyvolal i bývalý předseda finančního výboru, Michael Pánek z ODS. Na zastupitelstvu zopakoval svá dřívější slova o tom, že podle jeho poznatků ročně z krajské správy silnici mizí neznámo kam dvě stě milionů korun. Vskutku; škody vyčíslil cifrou se spoustou nul: 200 000 000 Kč. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) však opáčila, že jde o nesmysl. A konečným arbitrem by se mělo stát právě vyjádření auditorů.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Středočeská koalice padla, hnutí ANO poslalo partnerům písemné sbohem

Vážné koaliční rozpory

Frintová připomněla, že pondělní rozhodnutí radních o zadání zpracování auditu přichází „po dlouhých pěti měsících“. „O zadání auditu sice rozhodla krajská rada již v červnu, ale poté, co byly výběrové řízení i jeho průběh doslova ‚ostřelovány‘ ze strany bývalého předsedy finančního výboru zastupitelstva, zvoleného za koaliční stranu ODS, a dále zdržováno nesouhlasnými stanovisky radního pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Martina Macháčka (STAN), budou na něm moci být zahájeny práce s velkým zpožděním,“ tlumočila stanovisko současného vedení kraje, jemuž by expředseda Pánek ani exradní Macháček jistě nepřikývli.

Karty jsou nicméně rozdány jasně. Současní radní na základě doporučení hodnotící komise rozhodli, že audit zpracuje firma BDO Advisory s.r.o., a to za nabídkovou cenu 551 850 korun s DPH. „Jde o tu samou společnost, která se stala v průběhu výběrového řízení předmětem kritiky jak předsedy finančního výboru, tak radního Macháčka,“ potvrdila Frintová. Tlumočila stanovisko hejtmanky Jermanové, že ačkoli oslovit tuto firmu bylo návrhem ODS, jmenovitě náměstka hejtmanky Martina Kupky, tehdy ještě koaliční strana pak v průběhu nedokončeného výběrového řízení v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách napadla jako příliš nízkou její nabídkovou cenu, k níž se prý dostala dodnes nejasným způsobem. „Bývalý radní odpovědný za oblast investic, majetku a veřejných zakázek pak v průběhu výběrového řízení veřejně komentoval záležitosti s ní související, což je dle mého názoru v rozporu se zákonem, a dokonce doporučil vítěznou firmu vyloučit z výběrového řízení a zakázku zadat jiné firmě,“ uvedla hejtmanka. S dodatkem, že někdejší radní za ODS původně vyhlášené podmínky veřejné zakázky na audit odsouhlasili – společně s ostatními členy bývalé rady, kdy rozhodnutí bylo jednomyslné.

Ilustrační foto.
Zajímavé pronájmy bytů z trhu rychle zmizí. Pryč bývají během několika dnů

Komise dostala vše, co chtěla

„Krajskému úřadu byly v rámci této zakázky malého rozsahu doručeny v termínu celkem tři nabídky. Všechny nabídky komise zkontrolovala a jejich hodnocení bylo provedeno na základě jediného kritéria, čímž byla nejnižší cena,“ nechala Frintová nahlédnout do nedávné minulosti. S tím, že firma BDO Advisory, která podala nejnižší nabídku, byla ještě vyzvána k písemnému zdůvodnění mimořádně nízké ceny výrazně odlišné od konkurentů. Odpověď se stala předmětem opakovaného projednávání – a 17. října nakonec hodnotitelská komise radním doporučila ke schválení právě firmu BDO. „Na základě nejnižší nabídkové ceny a splnění všech kritérií. Firma doložila vše, co od ní komise požadovala,“ poznamenala Frintová.

Že právě takhle je to v pořádku, potvrzuje nový radní pro oblast investic a veřejných zakázek Josef Řihák (ČSSD). „Výsledek výběrového řízení mohu podepsat s klidným svědomím. Firma splnila všechny zadávací podmínky k provedení auditu a doložila vše, co bylo nezbytné k vyhodnocení této soutěže,“ uvedl v pondělí Řihák, který do října působil na pozici „hlídacího psa“ kroků někdejší koalice – zastával post předsedy kontrolního výboru krajského zastupitelstva. A mimochodem – z minulosti má za sebou i hejtmanskou zkušenost.

Zbytečně ztracený čas?

Dodatečně se Řihák vyjádřil i k nedávným polemikám provázejícím výběr auditorské firmy. Má přitom jasno: „V průběhu výběrových řízení by radní ani kdokoli jiný neměl nikdy komentovat jejich průběh. Ani radní totiž nemá právo se jakkoliv do průběhu výběrového řízení ‚vlamovat‘ – a ani ho v rozporu se zákonem komentovat.“ Aktuální vedení kraje tak má, zdá se, jasno a zastává jednomyslné stanovisko: minulým handrkováním se jen zbytečně ztrácel čas – a místo zbytečných půtek už mohlo být více známo o tom, co se ve správě silnic skutečně odehrávalo. 

Naopak současná opozice se zajisté bude zajímat nejen o výsledky auditu, ale s využitím všech svých možností se bude snažit sledovat i jeho průběh. A pokud by někdo vsadil na to, že lze ještě očekávat polemiky politických protivníků, nejspíš by neprohádal.

Ilustrační foto
Do kanceláří středočeského hejtmanství vnikl zloděj, u brány zavládne přísnost