Ven z Prahy za rekreací

Spoje pro dny volna by měly jezdit do října, pokud koronavirus nepřichystá nějaký nepříjemný šok. Výjimku představují posilové spoje Opatov–Průhonice na lince 363, s nimiž se počítá pouze do června; odjezdy jsou přizpůsobeny pro jednodenní výlety z Prahy a návraty zpět.

Také další autobusy potěší obyvatele metropole chtějící vyrazit „ven“ – jak časy odjezdů, tak svými trasami. Jde totiž o autobusy mířící do atraktivních regionů z Prahy, případně u středočeských nádraží navazují na vlaky, jež právě od hlavního města přijíždějí. Nejedné se přitom jen o tradiční Brdský cyklobus, který vozí milovníky kol i s jejich bicykly od nádraží v Dobřichovicích na úpatí brdských Hřebenů: přes Mníšek pod Brdy jezdí do Kytína.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Očkovat proti koronaviru se už nechalo skoro tři sta tisíc Středočechů

Na vlaky od Prahy jsou napojeny také spoje linek 574 Křivoklát–Skryje, 633 vyrážející z Berouna na Tetín a Koněprusy, linky 673 Nymburk–Chleby či 679 na trase z Kolína přes Pňov-Předhradí do Poděbrad; z pražských vlaků lze přestoupit ve Velimi. Na vlaky i autobusy navazují spoje linky 697 na trase z Mšena přes Ráj na Doksy – a na autobusy od Prahy v této oblasti Mělnicka navazují také spoje linek 695 a 696 zpřístupňující Kokořínsko. Na lince 555 z Kladna do Zbečna zase vybrané spoje potěší prodloužením přes Křivoklát do Nezabudic.

Přímé spojení metropole s Posázavím může nabídnout spoj linky 382, který v sobotu dopoledne míří z Prahy do Stříbrné Skalice (načež jako linka 654 pokračuje do Vlkančic) – a v neděli odpoledne sveze chataře ze Sázavy do Prahy. V podobném režimu jedou posilové spoje na lince 390: v sobotu dopoledne od Smíchovského nádraží na Štěchovice a v neděli odpoledne do Prahy.

Nový výstup na Zličíně

Zmiňované trvalé změny příměstských autobusových linek se od poloviny května budou týkat především autobusů s čísly 304 a 305. Při příjezdu od Rakovnicka a Kladenska – pouze tedy ve směru jízdy do Prahy – pro ně bude od neděle 16. května zřízena výstupní zastávka Depo Zličín, fungující v režimu „na znamení“. Na lince 456 se pak v souvislosti s ukončením omezení ve Slaném od stejného data posunou časy odjezdů v úseku Knovíz–Slaný.