Celý proces přitom vychází z výsledků auditu, který si po svém nástupu na radnici, na začátku roku, objednalo nové vedení města z ČSSD a ANO 2011.

„Hlavní část zmiňované analýzy se zaměřila na samosprávu," připomněla tajemnice Městského úřadu Benešov Miluše Stibůrková s tím, že státní správa, kterou úřad také zajišťuje, je velice dobře měřitelná. Také proto, že Benešov je už od roku 2011 zapojený do procesu takzvaného benchmarkingu. „Troufnu si proto říci, že státní správa u nás v Benešově pracuje tak, jak má," tvrdí Miluše Stibůrková.

Hledání vlastní cesty

Složitěji se však podle tajemnice hodnotí práce úředníků v samosprávě. Už také proto, že se těžko dají porovnávat situace v jednotlivých městech. Každé sídlo si totiž hledá svou vlastní cestu. Některá používají při řešení různých agend organizační složku, jiné příspěvkovou organizaci a další třeba obchodní společnost. Jsou ale i taková města, jimž agendy zpracovávají přímo sami úředníci.

„Proto je pro mě velice těžké, přesto, že práci úředníků konzultuji s tajemníky obdobných měst, se někde ve způsobu hodnocení úředníků potkat," vysvětlila tajemnice Městského úřadu v Benešově Miluše Stibůrková.

Benchmarking je nepřetržitý, systematický proces porovnávání a měření produktů, procesů a metod organizace s těmi, kdo byli uznáni jako vhodní pro toto měření, za účelem definovat cíle zlepšování vlastních aktivit. Zdroj: Wikipedia

Od auditu si podle ní město slibovalo zejména to, že zhodnotí výkonnost práce úředníků v samosprávě, doporučí nebo nedoporučí fúze některých odborů, nebo kvůli zefektivnění práce doporučí dokonce nějaké nové oblasti, kudy by se samospráva měla vydat. „Proto se snížil počet odborů. Ze čtyř jsme udělali dva," potvrdila tajemnice Miluše Stibůrková.

Z někdejšího odboru investic a dotací a odboru správy majetku vznikl odbor rozvoje a správy majetku. Ten je pro chod Benešova strategicky nejdůležitější.

Nové pravomoci odboru

Nově vznikl i odbor správních agend. Ten ale řeší záležitosti státní správy. Odbor nyní vyřizuje záležitosti někdejšího odboru správních věcí a odboru dopravy. Nově má v pravomoci i vyřizování občanskoprávních přestupků.

Při tom však zůstalo zachováno oddělení dopravy s dopravně správními agendami. Zůstalo tam vyřizování řidičských průkazů, technických průkazů a hlavně také dopravních přestupků. „Vedoucí tohoto oddělení, tím, že není vedoucím odboru, sám vykonává tuto agendu," připomněla Miluše Stibůrková.

Seznam odborů na Městském úřadě v BenešověOdbor ekonomiky a finančního řízení
Odbor vnitřních věcí
Odbor obecní živnostenský úřad
Odbor správních agend
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Odbor výstavby a územního plánování
Odbor životního prostředí
Odbor školství, kultury a sportu
Odbor rozvoje a správy majetku

Čtěte také: V Kralupech nad Vltavou chystají bezplatné vzdělávání úředníků