Na programu zdaleka nebylo jen ladění detailů chystaného ustavujícího zasedání krajských zastupitelů, po němž by se měla ujmout vlády nová koalice vzešlá z krajských voleb. ANO odcházející do opozice, jež je dosud u moci společně se sociálními demokraty a podporou komunistů (přičemž jedni i druzí se do nového zastupitelstva vůbec nedostali) vystřídá velká koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců, kteří jsou sami koalicí TOP 09, Hlasu a Zelených.

Společně s hnutím STAN šly do voleb ještě KDU-ČSL a SNK Evropští demokraté, ODS se zase opřela o podporu Strany soukromníků ČR, Koruny České, Klubu angažovaných nestraníků a Konzervativní strany. Na moci reprezentované čtyřkoalicí se tak má podílet celkem 12 subjektů. Kdy se tak stane, zatím není jasné. Vyhlášení termínu ustavujícího zasedání zastupitelů závisí na rozhodnutí středočeského krajského soudu o podaných volebních stížnostech.

Vyhazovat lidi nový tým nechce

K hlavním úkolům nového týmu bude patřit především příprava návrhu rozpočtu kraje na rok 2021, přičemž hned do začátku se je třeba popasovat s náročnou situací: v aktuální těžké době je nutné počítat s možným propadem příjmů a z toho plynoucí potřebou úspor. Zcela jistě přitom nebude stačit debata o seškrtání peněz na projekty, jež nynější opozice dlouhodobě kritizuje; k nejviditelnějším z nich patří proplácení žákovského a seniorského jízdného.

Ilustrační foto
Dopady koronaviru na dopravu: úspory minimální, ztráty obrovské

Zvlášť když se například Kupka netajil s plány na nové výdaje – má jít třeba o zavedení dotačních podpor pro nemocnice vlastněné městy nebo fungující jako soukromé společnosti. Konkrétní záměry a dojednané směry, jimž se chce vydat, by nová koalice měla představit v programovém prohlášení rady kraje, jež se chystá zveřejnit v nejbližších dnech. Možná již v pátek – ale zřejmě to bude v pondělí, řekla Deníku Pecková.

Další klíčovou oblastí, kde rázný postup nesnese odkladu, je krizové řízení. Konkrétní kroky v rámci opatření proti šíření koronaviru musí následovat bez ohledu na střídání stráží – a boj s pandemií neponechá prostor pro nějaké rozhlížení, poznávání problému či seznamování se situací. S klíčovými manažery krajského úřadu, kteří působí v této oblasti, se proto Pecková sešla už v minulém týdnu. Byla spokojena, jestliže je nyní označuje za lidi na svém místě; věří i práci jejich týmů.

V rámci chystaných personálních změn na vedoucích postech tudíž nová koalice v této oblasti žádné překvapení nechystá. Stejně tak Pecková chválí spolupráci s takzvanými obcemi s rozšířenou působností; s 26 městy, jichž je od jednoho to tří v každém z okresů, představujících jakousi prodlouženou ruku do regionů. Například Mnichovice, kde je Pecková starostkou, patří pod ORP Říčany.

Jaroslava Pokorná Jermanová
Platy a odměny úředníků kraj nezveřejnil. Příkazu ministerstva se brání žalobou

Kde se naopak zdá odchod šéfa hotovou věcí, je post ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Zdeňka Dvořáka. Navzdory chvále od nynější hejtmanky se nastupující koalice shoduje, že dlouhodobé kritiky v souvislosti se zakázkami zadávanými krajskými silničáři bylo už tolik, že změna na postu manažera je nezbytná. Blíže se chce Pecková podívat i na práci vedení některých dalších příspěvkových organizací kraje, setkat se s konkrétními lidmi a zeptat se jich na jejich výsledky i další plány.

Konkrétnější v tomto směru zatím nebyla, stejně jako zatím neupřesnila, v práci kterých odborů krajského úřadu vidí nastupující tým největší rezervy. Záměr začít ve větší míře obměňovat lidi však prý zatím neexistuje. Budoucí hejtmanka však netají, že debatovat chtějí zástupci koalice také o tom, zda je vhodné, aby na nynějším postu setrval ředitel krajského úřadu Jiří Holub.