„Zároveň mě těší poslouchat úspěchy jiných, zjišťovat, co funguje a která strategie je nejvhodnější,“ připomněla, o čem je řeč, když se sejdou osobnosti ze světa podnikání. Třeba právě v rámci Business komunity, kterou jako společenství majitelů a ředitelů firem ze Středočeského kraje vytvořilo Středočeské inovační centrum (SIC). Spolek sídlící přímo na krajském úřadu jim nabízí příležitost sdílet navzájem své znalosti a zkušenosti.

Záchytné parkoviště P+R. Ilustrační foto.
Masivní zdražení, ale i stání zdarma. Praha mění ceny parkování P+R

„Za hlavní přínosy považuji navazování nových partnerství a přímý kontakt se zástupcem SIC, který mi poradí, kam se obrátit s problémem,“ shrnula Otavová své zkušenosti. Vlastně tak potvrzuje vše, s čím inovační centrum představitele firem oslovilo s nabídkou bezplatného členství v Business komunitě: cílem je vytvořit platformu pro zástupce regionálních společností se stejným podnikatelským myšlením – a současně nabídnout přímé propojení na poradenství zajišťované SIC.

Prozatím se připojili zástupci pěti desítek firem. Své důvody shrnuje třeba ředitelka rodinné firmy ALBA CR Sabina Laubeová, jejíž společnost se na Praze-východ specializuje na výrobu kancelářských křesel a dalšího vybavení kanceláří – včetně vlastního vývoje a velkoobchodního prodeje: i pro ni je důležité naslouchat zkušenostem podnikatelů z různých odvětví a poznávat, jaké odpovědi našli na různé výzvy.

„Prošli si různými nesnázemi, spojenými v poslední době například i s pandemií koronaviru či s výpadky v dodavatelských řetězcích,“ poznamenala. S tím, že i ji zajímají nejen příběhy jednotlivých podnikatelů, ale také rady expertů nabízené během seminářů SIC.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.
Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

Právě na výstupy ze seminářů pořádaných inovačním centrem, jež se zaměřily na vzájemné sdílení zkušeností, fungování nové platformy navazuje, potvrzuje manažerka SIC pro podnikatelskou komunitu Dana Peřichová. Účastníci projevili zájem o pravidelná setkání, jež se budou zaměřovat na potřeby firem. Do konce roku je naplánováno celkem pět akcí, kde se přizvaní experti budou věnovat praktickým souvislostem řešení aktuálních témat.

Business komunita středočeských firem
- Znalost prostředí nabízená Středočeským inovačním centrem
- Možnost navázat nová partnerství
- Semináře a workshopy
- Prostor pro sdílení nápadů a zkušeností
- Řešení aktuálních témat v podnikání

Zdroj: Středočeské inovační centrum