Není to odpovídající prostředí, připouští hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ovšem s tím, že nejde jen o problém v Lysé. Podobných zámeckých domovů provozuje kraj několik – a bude muset řešit, co s nimi. „Konkrétně Lysá je krásný zámek s nádherným parkem,“ uvedla hejtmanka – připouští však, že průchozí komnaty po čtyřech lůžkách neodpovídají standardu 21. století. A pro budoucnost je řešení jasné: zámek opustit.

„Jednáme s investorem o stavbě nového domova seniorů, kam bychom klienty mohli přestěhovat,“ potvrdila středočeská radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD). S vystěhováním zámku v Lysé se tedy podle jejích slov do budoucna počítá. Není to nicméně jediná zámecká výzva k řešení; podobných domovů kraj provozuje deset. „Připravujeme strategii, jak je postupně opouštět a vytvořit klientům lepší prostředí,“ uvedla Heřmanová.

Nebude to ale hned, upozornila hejtmanka Jermanová, podle níž se nejprve musí najít řešení. Zdůraznila, že není možné chtít vystěhovávat obyvatele, dokud pro ně není připraveno nové zázemí. „Nejde zavřít zámek a vystěhovat lidi do stanu,“ poznamenala.

Kdy by se mohly začít odehrávat nějaké změny, však v pondělí nenaznačila ani radní, ani hejtmanka.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Taškařice, či vážná věc? Zastupitelé se přeli, jak vidí sami sebe
Ilustrační foto.
Krajský participativní rozpočet: o návrzích z celé republiky hlasují Středočeši