Aby takoví lidé neskončili rovnou na ulici, dávají jim některá města k dispozici byty, se sníženou kvalitou komfortu. Jenže, není to podmínka a hlavně, města je musí vlastnit. S náhradním ubytováním nemohou počítat neplatiči nájemného v Mladé Boleslavi, jak potvrdila mluvčí magistrátu Hana Kopalová. „Nyní již není nutné poskytovat náhradní bydlení dlužníkům, a proto město žádné takové prostory nemá," vysvětlila Hana Kopalová.

Kolik peněz nájemníci bytů městu nezaplatili, nesdělila. Částku za byty totiž evidují společně na jednom účtu s platbou nájemného a za služby v nebytových prostorech.

Čtěte také: Štěpánek: Rádio Delta bylo dítě, které jsme hýčkali

Lépe na tom nejsou ani neplatiči v Benátkách nad Jizerou. Ani zde dlužníkům nenabídnou náhradní bydlení, byť v horší kvalitě. „Neuhrazené nájemné v městských bytech dosáhlo 1,5 milionu korun. Částka obsahuje nejen zálohy na služby, ale také nedobytné pohledávky bývalých nájemníků. Vše vymáháme exekučně," sdělil místostarosta Pavel Štifter.

V Mnichově Hradišti se dluh za nájemné vyšplhal na zhruba 1,8 milionu.

„Máme i dva opravdu vysoké. U jednoho nájemníka jde o částku 450 tisíc, u druhého dokonce 840 tisíc. Jsou to dluhy včetně poplatků z prodlení. Jelikož jde o sociální případy, peníze zřejmě nikdy neuvidíme," vysvětlila Jaroslava Kolomazníková, vedoucí odboru finančního a školského v Mnichově Hradišti.

Ani zde nemají neplatiči šanci bydlet v horším bytě. „Žádný takový nemáme. Pouze počítáme s tím, když se někdo dostane do krizové situace. V tom případě jim nabídneme sociální byt. Ten máme jeden a po dlouhé době je obsazený rodinou, která vyhořela. Zůstanou v něm tři měsíce, než si svůj byt dají dohromady," upřesnil Josef Záhora, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví mnichovohradišťského úřadu.

Čtěte také: Zatnou do Štěpánky bagry opět své drápy?

Zastupitelé z Bělé se domu pro dlužníky chtějí zbavit

V Bělé pod Bezdězem byla situace donedávna jiná. Než se změnil občanský zákoník, měla města povinnost najít neplatičům náhradní bydlení. A právě k tomuto účelu sloužil bytový dům v Mladoboleslavské ulici. „Tento dům už teď ale nepotřebujeme," vysvětloval zastupitelům technik správy bytů Pavel Girgle. Na tamní radnici totiž přišla žádost o odkup této nemovitosti.

Jan Sýkora z TOP 09 s prodejem souhlasil. To se ale v žádném případě nedalo říct o Milanu Lomozovi z ČSSD. „Nesouhlasím s prodejem. Objekt byl využívaný pro nájemníky, kteří nezvládali platit nájem. Navíc město peníze akutně nepotřebuje, protože má na účtech 90 milionů," konstatoval Milan Lomoz, který za koupí vidí zejména výhodný obchod.

Nicméně šestnáct z přítomných zastupitelů pro vyhovění žádosti zvedlo ruku, dva byli proti.

Jestli se radnice v Bělé opravdu rozhodně dům prodat, to se možná dozvíme už příští středu, kdy mají zastupitelé naplánované další jednání v klubu Základní školy Máchova.

Čtěte také: Pořadatelé boleslavských trhů prověřují i pole všech farmářů