Jinak si ale hasiči zodpovědnost organizátorů čarodějnických oslav pochvalují. Včetně přístupu k takzvané evidenci pálení, tedy nahlašování akcí předem. I to přispělo k výraznému snížení počtu výjezdů. „Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje zaznamenalo rekordních 2255 ohlášených pálení, která mapu kraje pokryla téměř souvislým kobercem symbolů s vyznačením místa akce,“ uvedla Fliegerová. I tak se však několikrát stalo, že hasiči vyjížděli na oznámení o požáru – a po příjezdu na místo se ukázalo, že jde o hlídané pálení čarodějnic.

Mapa ohlášených pálení:

Ohlášená pálení.Zdroj: HZS Středočeského kraje.

Zdroj: HZS Středočeského kraje

Během noci na přelomu dubna a května, od 19. hodiny do sedmé ranní, zaznamenali středočeští hasiči 17 událostí. Je to podstatně méně, než o čarodějnicích očekávali. Však také šlo o nejklidnější oslavy za posledních pět let – nepochybně i díky tomu, že v předchozích dnech pršelo.

O požáry se jednalo v sedmi případech. Největší z nich likvidovali ve středu nad ránem v Berouně, kde plameny dvě a půl hodiny po půlnoci zachvátily celou pergolu o půdorysných rozměrech 6 x 4 metry. V boji s ohněm hasiči využili i hasicí hřeb a větší množství pěny. „Požárem, za kterým stála nedbalost, vznikla škoda ve výši 100 tisíc korun,“ konstatovala Fliegerová.

Dveře z jedné strany jsou zamčené, je potřeba, aby se mohli do lokomotivy dostat z obou stran. O chvilku později do ní budou nakládat dřevo na roztopení kotle.
Nastartovat parní mašinu? Je to práce klidně na sedm hodin
Záchranka, ilustrační foto
Alkohol měl podle záchranářů na svědomí dvě pětiny čarodějnických výjezdů