Jen pro pomyslný bronz si přijeli Jihočeši – konkrétně čtvrťáci z Českého Krumlova. Ano, opravdu čtvrťáci; žádné čtvrťačky. V soutěži Miss sestřička totiž není pohlaví účastníků tím rozhodujícím.

Pravdou je, že v celostátním kole, do kterého postoupilo osm nejlepších soutěžících z předchozích krajských kol, se středočeský úspěch dal předvídat. Sítem soutěže začínajícím školními koly se totiž až do měření dovedností na celostátní úrovni, kde v řadách porotců dohlížely na výkony soutěžících i hlavní sestra Lenka Dohnalová a staniční sestra Eva Drahorádová z kladenské nemocnice, probojovali právě zástupci Kladna, Příbrami a Českého Krumlova.

Ilustrační foto.
V sametové soutěži ocenila porota výtvarný nápad i vtipnost

„Povolání sester je mnohdy fyzicky, ale i psychicky velmi náročné, přitom je jejich role v dnešním zdravotnictví nezastupitelná,“ zdůraznil při zahájení celostátního klání krajský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Soutěžící však neměli pouze ukázat, jak se připravují na budoucí povolání. Došlo také na videoprezentaci s představením svého města i školy, na rozhovory s moderátory, na volnou disciplínu s předvedením toho, v čem soutěžící vynikají a co je baví, ale třeba i na vyprávění vtipů a veselých příhod.

S pozorností se setkala rovněž soutěž pro pedagogy, kteří soutěžící doprovázeli. Ti například měli s očima zakrytýma šátkem, pouze po hmatu, poznávat předložené předměty – a pak je nakreslit na tabuli.

Premiér Andrej Babiš
Vedení kraje zve starosty, přijde i šest lidí z vlády

Výsledky celostátního kola Miss sestřička
1. Kateřina Baráková, Natálie Kozáková (SZŠ a VOŠZ Kladno) – 2. ročník, obor zdravotnický asistent
2. Jana Masařová, Eva Školková (SZŠ a VOŠZ Kladno) – 1. ročník, obor diplomovaná všeobecná sestra
3. Filip Richter, Milan Růžička (SOŠZ a SOU Český Krumlov) – 4. ročník, obor zdravotnický asistent
4. Jitka Buršová, Daniela Rydlová (SZŠ a VOŠZ Příbram) – 2. ročník, obor zdravotnický asistent

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Respirační infekce jako na houpačce. Nejvíc kolem Prahy