Poptávka roste i díky tomu, že hodně lidí přestavuje víkendové nemovitosti na celoroční bydlení. Podle portálu Bezrealitky.cz dnes vyjde typická chata o třech místnostech s pozemkem 300 metrů čtverečních na jeden až 2,5 milionu korun. „V oblíbených lokalitách může být cena až dvojnásobná,“ konstatuje mluvčí Bezrealitky.cz František Brož. K nejvíce vyhledávaným patří Slapy, Posázaví, Ladův kraj a částečně Kokořínsko.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Obyvatel Prahy by na byt vydělával skoro patnáct let. Pomohla by nižší daň

Aktuálně zvýšený zájem o chalupy před rekonstrukcí registruje také realitní síť Remax. „S ohledem na ceny nemovitostí ve městech stoupá počet lidí hledajících chalupu, kterou si mohou zrekonstruovat podle svých představ a následně ji užívat pro stálé bydlení,“ potvrzuje makléř Pavel Hassmann z Remaxu. V oboru se pro tento typ nemovitostí vžil termín „second chance“. Podle portálu Bezrealitky.cz tak nejvíc podražily chatky v zahrádkářských koloniích a dosud chátrající historické objekty.

Sehnat řemeslníky je téměř nemožné

Trend už zaznamenali i prodejci stavebnin. „Pozorujeme zvýšený zájem o stavební materiály, jako jsou sanační omítky a technologie pro odvedení vlhkosti spodních staveb,“ říká Petr Vaněrka, generální ředitel sítě stavebnin Pro-doma. Lidé, kteří se pustí do přestavby, ale často naráží na nedostatek pracovníků. „Sehnat stavební firmu či řemeslníky je téměř nemožné, většina má vyblokovaný kalendář na několik měsíců dopředu,“ konstatuje Vaněrka.

Projekt Vanguard v Praze počítá s garážemi a autovýtahem hned u bytu.
Garážové stání v Praze může přijít i na dva miliony korun. Proto jsou volná

Komplikací při pořízení objektu k celkové rekonstrukci tak může být doba mezi prodejem původního bytu a nastěhováním do už renovované nemovitosti. Ale ani to nebývá zásadní překážkou. „Setkal jsem se s případy, kdy zájemci kupovali nemovitost k rekonstrukci s tím, že budou minimálně rok žít v provizoriu. Souběžně jsme prodávali jejich byt,“ říká Hassmann. 

Kupujucí chtějí relaxovat, ne dřít

Zatímco u chalup, které mají sloužit k celoročnímu bydlení, se lidé práce nebojí, u skutečně rekreačních nemovitostí teď naopak mívají vyšší nároky. „Zřetelně stoupá poptávka po nemovitostech v pěkném stavu. Kupující chtějí relaxovat a užívat si volný čas, nikoliv jezdit na chatu či chalupu dřít,“ všímá si Bareš ze sítě M&M Reality.

Policie v Praze kontrolovala chatové oblasti a zahrádkářské kolonie.
Policejní akce v Praze. Chaty byly v pořádku, řidič na pervitinu vezl děti

Mezi časté požadavky opět patří dobrá dopravní dostupnost. Velkou roli přitom hraje pohodlnost. Lidé chtějí zajet autem nejlíp až do domu. Pokud už jedou na chatu pražskou integrovanou dopravou či vlakem, jít ještě kus pěšky je neláká.

Evergreenem českých zahrad jsou bazény. „Přírodní koupaliště bývají už na začátku léta nevhodná ke koupání a takřka každé druhé dítě dnes trpí ekzémem, tudíž mu například sinice způsobují zdravotní problémy. I proto bývá bazén považován za standard,“ dodává Bareš.

Chalupa. Ilustrační foto.
Chcete si pořídit chatu či chalupu? Milion korun ve většině Česka nebude stačit