“Voličské průkazy jsem si zařizovala ještě před svým odjezdem do USA, jak na parlamentní, tak na prezidentské volby. Protože do USA jsem odcestovala dlouho před konáním voleb, vydání průkazu je možné vždy jen několik dní před samotným konáním volby, byl postup trošku komplikovanější,” uvedla Petra Surynková. Na Městském úřadě ve Vlašimi musela podepsat plnou moc, aby voličské průkazy mohly být vydány těsně před konáním voleb její mamince. Ta potom poslala voličské průkazy Petře Surynkové poštou do USA. “Samotné vyřízení voličského průkazu nebylo nijak složité, na úřadě mi jej ochotně vydali,” dodala Petra Surynková.

Na Floridě se vlašimská rodačka následně spojila s českým konzulem, který jí ale vysvětlil, že volit se dá pouze na čtyřech místech, ve Washingtonu, New Yorku, Los Angeles, Chicagu. V USA lze totiž hlasovat pouze na Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, Generálním konzulátu v Chicagu, Generálním konzulátu v New Yorku a Generálním konzulátu v Los Angeles. Na honorárních konzulátech ČR nelze hlasovat.

“Parlamentních voleb jsem se tedy nakonec bohužel zúčastnit nemohla. Nyní se ale chystám jet pracovně do New Yorku, přednášet na univerzitě, a tam se mi možná podaří spojit návštěvu New Yorku také s účastí u voleb. Jinak mě mrzí, že neexistuje jiný systém volby. Myslím si, že v USA pobývá dlouhodobě dost Čechů, kteří by se volby rádi zúčastnili, ale nemají možnost po USA kvůli volbám cestovat,” dokončila Petra Surynková.

Prezident Miloš Zeman
Někdo chce možná mařit volby, varoval ministr vnitra
Kandidáti na prezidenta
Stále nevíte, koho volit? Podívejte se na náš rychlotest pro kandidáty