Na pódiu se už vystřídala Austrálie, Amerika, Malajsie, Jižní Korea, Čína, Myanmar i Kambodža. Už zbývají jen poslední tři místa a Češi už vědí, že budou nejhůře bronzoví. Už tohle je úspěch.

„Napětí vrcholilo a my byli úplně mimo. Můžeme být nejhůře třetí. Už v tu chvíli jsme byli neskutečně šťastní. Jenže to nebylo všechno," líčí vteřiny slávy kuchař Jan Davídek. Zbývá už jen Singapur a Tchajwan a Česká republika. „Bronzové medaile získává Singapur, stříbro Tchajwan," burácí halou a všem je jasné, že tuhle soutěž vyhrála sympatická dvojice z Česka – Jan Davídek z a Antonín Bradáč.
A je to jasné! Zlato putuje do Česka, naši jsou nejlepší!

Se dvěma kufry

Antonín Bradáč (vlevo) a Jan Davídek těsně před odletem na soutěž v Thajsku debatují nad chutí masa s melounem

Ale postupně.
V Bangkoku připravovaly soutěžní týmy dva druhy pokrmů – národní kuchyni a thajskou.

„Místní myšlenkou je, že všechny světové kuchyně lze v Thajsku uvařit z tamních surovin. Opačně to nejde. Na tom si Thajci zakládají. I tak ale bylo povoleno, aby si každý tým pro přípravu národního jídla dovezl pět surovin," popisuje Jan Davídek.

Česká dvojice cestovala do Thajska dohromady jen s dvěma kufry – naproti tomu třeba Singapuřané vezli kolem deseti beden. V jednom kufru měli osobní věci. „Vezli jsme také červené zelí, pivo, kopr, housku na knedlíky a sušené houby.

Navíc jsme si vezli i nějaké kuchařské věci jako pánvičky, kastrůlky, metličky, nože, pinzety, tvořítka, a další věci. Thajci připravují jídla rychleji a jejich nádobí není pro přípravu našich jídel ideální, my je déle vaříme, dusíme, proto musíme mít třeba silnější stěny hrnců i pánviček," popsal Antonín Bradáč.

Trénink pod dohledem thajského kuchaře

Připravit českou kuchyni bylo pro naši dvojíci takřka hračkou a thajskou kuchyni doma trénovali za dohledu thajského kuchaře. „Ten nám vše ochutnával, a i když ji známe a vaříme docela často, trefit se do chuti a hlavně autentičnosti tradičních jídel není nejjednodušší. Musíte skloubit chutě, které musejí po sobě navazovat, ale nám se to povedlo," usmívá se Jan Davídek.

V Bangkoku měly soutěžní týmy devadesát minut na přípravu tříchodového menu s dvaceti degustačními porcemi. „První den jsme vařili českou kuchyni – tu máme sice zmáklou, ale potýkali jsme se docela s časem. Vše je časově dost náročné - knedlík, dušené maso, zelí, polévka, provaření mouky, pošírované vejce - ale nakonec se předkrm vepřový bůček na černém pivu s bramborovým pyré, cibulovu marmeládou s konfitovaným česnekem, polévka jihočeská kulajda se zastřeným vejce a lesními houbami a hlavní chod pečená kachna s jemným karlovarským knedlíkem a červeným zelím povedly," zavzpomínal Antonín Bradáč.

Část českého kuchařského týmu, která v úterý odletěla do thajského letoviska Pattaya bojovat v prestižní kuchařské soutěži. Zleva Milan Macháček, Antonín Bradáč, Kateřina Levá a Jan Davídek.Od prvního dne věděli, že outsidery nejsou

Druhý den byla na programu thajská kuchyně. Tady Češi bojovali se zmíněným sladěním chutí. Připravili pálivý salát s hovězím masem, kuřecí polévku s kokosovým mlékem a jako hlavní chod zelené kari s pečenou kachnou, thajskou bazalkou a lilkem s jasmínovou rýží.

Češi vedli už po prvním dnu a poprávu tak vzbuzovali pozornost nejen soutěžících, ale i rozhodčích a diváků. "Všude kolem spousta lidí, sledovali, jak co děláme.

Pro mnohého by to byl stres, ale nám ta pozornost naopak pomáhala. Věděli jsme, že už nejsme outsideři, chudí příbuzní, ale respektovaní účastníci, se kterými se počítá," říká Jan Davídek.

Doma se příliš dlouho neohřáli

Vítězství kromě poháru, zlatých medailí a šek na deset tisíc dolarů znamenalo pro českou dvojici ale i jeden problém. „Museli jsme zrušit letenky domů, odlet odložit – povinností vítězů je absolvovat focení, rozhovory a několik vaření v hotelích a to i pro dvě stovky hostů," podotkl Antonín Bradáč.

Do Česka dvojice dorazila minulý čtvrtek a už v úterý odpoledne opět odlétala. Tentokrát ve větší sestavě a cílový místem byla exotická Pattaya – přímořské thajské letovisko. Tam se ve dnech 15. – 17. srpna koná soutěž pětičlenných kuchařských týmů Pattaya City Culinari Cup – soutěž rautů a bufetů.

„Čeká nás studený předkrm, salát, dva druhy tapas, tři hlavní jídlo z toho jedno vegetariánské a jedno padesát procent rýže, dva dezerty, jeden dort, jedno jídlo z tajného koše, jedno masité jídlo a jedno zeleninové, či si s bylinkami," vypočítává Jan Davídek.

Nejvyšší cíle

Na soutěž vyrazil osmičlenný tým – kuchaři Jan Davídek (Unilever Food Solutions), Antonín Bradáč (Electrolux Profesional), Milan Macháček (Sono centrum – hotel a restaurant), Radek Roubíček (Port 62) a Martin Liška (Amuse restaurant). Osmičku dotváří manažerka týmu Kateřina Levá, Jiří Bubeník a také rozhodčí Milan Sahánek.

S jakým cílem český tým odlétal? „Stačilo by nám zlato," usmívá se Antonín Bradáč. A Jan Davídek dodává: „Půl roku trénujeme, už jsme tam získali v minulosti všechny medaile. Věříme si a nyní záleží na každém detailu. Máme ale ty nejvyšší cíle.

Pravdou je, že se hodnotí nejen samotné jídlo, ale i hygiena, technologické postupy a třeba i to, jak se členové týmu tváří, jakou mezi sebou vytvářejí atmosféru. To vše bedliví rozhodčí hodnotí. A musím uznat, že všechny týmy se každým rokem zlepšují. Takže to bude těžké, ale v medaili pevně věříme."
Uvidíme.