„V tuto chvíli se jedná skutečně o doporučení, které souvisí s nárůstem počtu onemocnění covid-19,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), jež je současně předsedkyní bezpečnostní rady kraje. S tím, že právě roušky by měly pomoci omezovat další šíření nového typu koronaviru. Také Praha doporučuje cestujícím používat roušky v povrchové městské dopravě, tedy především v autobusech a tramvajích. V metru tato povinnost platí nepřetržitě; tam zrušena nebyla. Povinné budou roušky nově v pražských čekárnách u lékaře a v lékárnách.

Ve středních Čechách přímo povinnost používat roušky platí při návštěvách krajských zdravotnických zařízení a zařízení poskytujících sociální služby v lůžkové či pobytové formě. Pro lidi, kteří se vypraví za svými blízkými do nemocnice, domova seniorů či do obdobného zařízení, znamená tedy použití roušky samozřejmost, o níž se nediskutuje. Nejde přitom o žádnou změnu; tato pravidla platila i v uplynulých dnech.

Středočeská záchranka a pražská VŠCHT se v pátek pochlubily nápadem na opětovné využití již použitých filtrů k maskám, které by se jinak musely vyhodit.
Použít znovu filtry určené k vyhození? Jde to!

Co se naopak proti nedávné minulosti mění, je situace na Kutnohorsku. Tam s ohledem na zlepšení nákazové situace spojené s takzvaným vyhasnutím ohniska v Církvici nedaleko Kutné Hory byla zrušena všechna mimořádná opatření: jak na území obce s rozšířenou působností Čáslav, tak přímo na samotném Kutnohorsku. Jde však stále o okres, který má v rámci kraje nejvíce nakažených i nejvyšší nemocnost přepočtenou na obyvatele regionu.