Třeba v Benešově se odpoledne uskuteční komentovaná procházka s Barborou Pavliš, která je autorkou knihy Vrstvy města: 20 kapitol o architektuře Benešova – a hned v neděli zde následuje workshop pro děti i dospělé, kteří se na chvíli stanou urbanisty budujícími město.

Festival Den architektury chce veřejnosti představit architektonické skvosty i domy dnes už pozapomenuté, stejně jako objekty, které znovu ožily díky rekonstrukcím; důraz je kladen i na stavby šetrné k životnímu prostředí. Vedle komentovaných procházek jsou v nabídce zejména exkurze do běžně nepřístupných budov, workshopy a akce pro děti. Hlavním dějištěm festivalu je Praha, připomněla zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová; spousta zajímavostí ale čeká v i v řadě míst v okolí. Zpřístupnit objekty – a to zdarma – umožňuje spolupráce organizátorů ze spolku Kruh s místními spolky, iniciativami i jednotlivci.

Ze slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Stavba roku Středočeského kraje 2022 v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.
Středočeská stavba roku. Stala se jí hořínská plavební komora

Motto aktuálního ročníku festivalu zní „Nebourej, transformuj!“; snaží se tak zdůraznit ekologický, ekonomický i etický rozměr stavební činnosti s představením příkladných řešení rekonstrukcí a revitalizací. V Praze je další výraznou festivalovou sekcí Pocta Josipu Plečnikovi, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let – s důrazem na Pražský hrad nebo kostel Nejsvětějšího Srdce Páně (kde se také 4. října uskuteční koncert Emila Viklického na Plečnikovu počest; zazní dílo zkomponované Viklickým na motivy korespondence dcery prvního československého prezidenta Alice Masarykové právě s architektem Plečnikem). V hlavním městě, Černošicích, Dolních Jirčanech, ale i leckde jinde je rovněž kladen důraz na představení prací Aleny Šrámkové, jež zemřela letos v březnu; často bývá označována za první dámu české architektury. Detailní přehled o programech nabízí web denarchitektury.cz.

Obzvláštní pozvání nabízí krajský úřad na sobotu 1. října do Kutné Hory, kde se od 16. hodin v Galerii Středočeského kraje (GASK) uskuteční exkluzivní prohlídka reprezentačních, ale i běžně nepřístupných prostor jezuitské koleje. Povede ji historik umění a kurátor Regionálního muzea v Kolíně Jindřich Záhorka. Předcházet této prohlídce bude od 15.00 křest unikátního katalogu k aktuální výstavě Kamily B. Richter Ultima Culpa. Ta je v GASK k vidění do 9. října.

Kraj také připomíná, že v rámci programu festivalu je rovněž možné navštívit výstavy České ceny za architekturu. K vidění jsou mimo jiné v Benešově, Čelákovicích, Mělníku, Mníšku pod Brdy, Nymburce či Řevnicích.