Na www.alejroku.cz lidé stále ještě mohou přihlašovat svá oblíbená stromořadí. Jednak o nich dají prostřednictvím soutěže vědět, jednak se jim samotným nabízí příležitost k výhře. „Na vítěze čeká let balonem a spousta dalších milých cen. Autor nejkrásnější fotografie získá digitální zrcadlovku,“ připomněl Kaňa, oč se hraje.

Na to, že „výhrou“ může být už samotná procházka některou z alejí, jež v nynějším čase žloutnoucího listí nabízejí nové zážitky, upozorňuje herečka, zpěvačka a moderátorka Petra Vojtková. Hvězda muzikálu Tarzan v Divadle Hybernia, kde je hlavní představitelkou Jane, se letos nově zařadila mezi patrony ankety – a rozhodně ne s ambicí, že by přibyla jen „do počtu“.

„Podzimní listí se nám krásně zabarvuje a pomalinku opadává. Tak neváhejte a posílejte vaše příběhy a fotky alejí, které nám zatají dech. Čas je už jen do konce října. Už se moc těším, až budeme vybírat ty nejhezčí,“ vyzývá Vojtková.

S těmito očekáváními se připojuje i koordinátorka ankety Karolina Kostićová. „Díky vašim nominacím můžeme ukázat pestrost alejí a stromořadí v české krajině,“ obrací se na veřejnost. „Podělte se o radost z nově vysázené aleje a stromořadí nebo upozorněte na ty, kterým hrozí zánik. Těšíme se na vaše příběhy,” připomíná, že mezi nominacemi se nemusí ocitnout jen aleje, které se rozrostly do plné krásy.

Zmiňované „příběhy“ přitom nepředstavují nic složitého. Nominaci lze zvládnout pomocí chytrého telefonu i přímo během návštěvy aleje. Stačí nahrát na web ankety alespoň jednu fotografii – a připsat stručný komentář, proč si právě toto místo zasluhuje pozornost. „V listopadu Arnika zahájí hlasování, které poběží do začátku ledna,“ připomíná Kaňa. Následně dojde na vyhlášení regionálních i celostátních vítězů.

Dosud nominované aleje ve Středočeském kraji
- Alej Johanky z Rožmitálu (lipová): Rožmitál pod Třemšínem
- Alej na Polském vrchu (smíšená): mezi Voticemi a Hostišovem
- Alej u Schořova (smíšená): Schořov
- Lipová alej ve Žlebech (lipová): Žleby
- Mezholezská alej (lipová): vrch Vysoká nad obcí Mezholezy
- Památná alej u Rakovnického potoka (smíšená): Rakovník
- Sakurová alej u nádraží (sakurová): Kralupy nad Vltavou
- Třešňovka Stochov – Nové Strašecí (třešně): Stochov a Nové Strašecí
- U Nového rybníčka v Potěhách (březová): Potěhy

Zdroj: www.alejroku.cz/2019

Délka nových alejí pod Blaníkem dosáhla 200 kilometrů
Délka nových alejí pod Blaníkem dosáhla 200 kilometrů
Den za obnovu lesa spojil v České republice 31 tisíc lidí. V zemi jsou díky nim stovky tisíc sazenic.
Jak se změní středočeské lesy? Přibýt musí hlavně buky