Společnou kandidátku, formy spolupráce, stěžejní priority i tváře pro přední pozice s ambicemi usednout na krajské úrovni do významných křesel představí zástupci STAN, KDU-ČSL a SNK-ED v pátek v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Vyjednávání o případné spolupráci s možnými partnery absolvovali v uplynulých týdnech i měsících ve středních Čechách četní lídři politických stran a hnutí nejrůznější velikosti. A ne vždy se zrodilo předvolební spojenectví předpokládaných partnerů. Nebo těch nejpředpokládanějších. Leckdy se nakonec rozešli s tím, že se těší, jak o naplnění shodných cílů významných pro obě strany budou usilovat společně – ovšem až po volbách.

Nejsnazší bývá v podobných případech nalezení společného nepřítele, kterého vlastně ani není třeba hledat dlouho. Ani při debatách o vzájemných shodách, často označovaných jako „hledání programových průniků“, zpravidla nebývá problém týkající se zásadních bodů. Významnou roli také hrají osobní vazby (či naopak případná nevraživost), stejně jako zkušenosti s minulou spoluprací – či případně nespoluprací.

Ilustrační foto.
Bez práce je aktuálně dvaadvacet a půl tisíce Středočechů

Tomu, aby si vyjednavači nakonec plácli v souvislosti s dohodou o předpokládaném postupu, pak nakonec často zabrání i zdánlivé drobnosti (přesně v duchu naplnění moudrosti, že „ďábel je skryt v detailu“) během cizelování konkrétních podrobností a nejjemnějších nuancí zvažované spolupráce. Některá jednání o společných kandidátkách ve středních Čechách také ztroskotala na počtech – na rozdílných představách partnerů o poměrech zástupců jednotlivých uskupení. Případně i o pořadí konkrétních osobností v rámci kandidátky.

Na snímku (zleva) vedoucí Ústavu plynných a pevných paliv a ochrany ovzduší VŠCHT Karel Ciahotný a František Skácel z VŠCHT.
Zápach kolem Prahy by se měl vytratit jako smrad