Na obnovu místních komunikací mohou nově žádat o dotace i obce do deseti tisíc obyvatel; obce do tří tisíc obyvatel se navíc mohou dostat i k penězům na vylepšení sportovišť. Stejně jako je nachystána podpora rekonstrukcí a přestaveb veřejných budov, obnovy drobných sakrálních staveb a hřbitovů, dostupnosti služeb či budování odpočinkových míst včetně dětských hřišť.

Vároši zmínila, že nejde jen o pokračování dotačních programů, jejichž důležitost prověřil čas. Připraveny jsou i novinky. „Obce do tisíce obyvatel mohou například nově žádat o příspěvky na dostupnost veřejných služeb,“ upozornila na možnost, která by mohla vyvolat pozornost na řadě středočeských radnic.

Ze slov ministryně Kláry Dostálové (za ANO) vyplynulo, že ohlas na nabídku nových dotačních programů by mohl být o to větší, že byly vypsány lépe cílené výzvy, které reagují na potřeby regionů. Navíc se na leckterých radnicích obměnilo vedení – a nové koště, jak známo, dobře mete. A také dosavadní vedení může nyní obrátit pozornost od politických půtek k rozvojovým plánům. „Věřím, že po komunálních volbách budou mít představitelé obcí dostatek času připravit a podat kvalitní projekty,“ uvedla k tomu ministryně Dostálová.

Aktuální rozruch, který čerstvě panuje právě kolem její osoby a souvisí se zájmem policie o její roli v údajné kauze kolem zakázek agentury CzechTourism, by možnost radnic získat dotační peníze na své záměry neměl jakkoli ohrozit.

Za hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou dorazily do Poděbrad desítky občanů.
Lidé se hejtmanky ptali na domovy pro seniory
Dojíždění za prací - Ilustrační foto
Nejdéle dojíždějí do práce Středočeši. Na cestě tráví i víc než dvě hodiny denně