Na programu festivalu jsou dvě desítky kurzů, ale i dílny pro děti nebo papírový trh, který představí malé české papírnické značky.

„Festival se zrodil hlavně proto, že jsem sama kaligrafii už před lety propadla. Připadalo mi jako dobrý nápad pozvat si do svého domovského města profesionály, které obdivuji, a nabídnout lidem možnost si jednoduše a levně vyzkoušet, že ruční psaní je zábava i relax,“ prozradila pořadatelka festivalu Lenka Penkalová.

Festival se odehraje o víkendu 13. až 15. května na několika místech v historickém centru Kutné Hory. Hlavním dějištěm bude Dačického dům, další program nabídne Galerie Středočeského kraje (GASK), muzeum knihtisku Knihtiskárna nebo komunitní prostor Pracovna.

Tomáš Gryč v Knihtiskárně v Barborské ulici v Kutné Hoře.
Tomáš Gryč: S tiskařským řemeslem začal už můj praděda

Zájemci se budou moci seznámit se světem klasické, moderní i japonské kaligrafie, přiučit se letteringu a písmomalířství, proniknout do tajů knihařství a dalších výtvarných technik. V takzvané Papírové laboratoři se v sobotu 14. května bude experimentovat. Zájemci si vyrábí například notýsky, balicí papír, koláže nebo konfety.

Oficiálně festival odstartuje pátečním koncertem kapely TGP v restauraci Dačický a v rámci doprovodného programu jsou plánované například i komentované prohlídky muzea knihtisku, mezigenerační program na téma Písmo připravený Lektorským oddělením GASK nebo vystoupení pouličních muzikantů na sobotním papírovém trhu.