Scénáře potom vycházejí z reálných nehod, které se v minulosti staly; případně se jedná o kombinaci více případů. „Potom je přizpůsobujeme prostředí, ve kterém se soutěž odehrává. Většina scénářů je založených na základních věcích, které by záchranáři měli znát, jsou to věci, které se odehrávají v desítkách až stovkách případů ročně,“ vysvětlil Lukáš Tláskal, ředitel cvičení.

Cvičení trvá 24 hodin, kdy v denní etapě mají soutěžící 12 úkolů, v noční etapě „pouze“ čtyři. V terénu mají záchranáři čas na hodinu, případně hodinu a půl spánku. Je to náročné na psychiku i fyzičku; a to ještě soutěž zkomplikovala průtrž mračen, kdy se část programu musela o půl hodiny posunout.

„Zkusí si sáhnout na dno svých sil. Byli mokří, nevyspalí a takoví lidé pracují jinak. Myslím si, že to je jeden důvod, proč je tento projekt tak vyhledávaný a žádaný mezi studenti. Jsme schopni jim připravit ten extrém,“ řekl ředitel soutěže.

S takovým cvičením souvisí i shánění figurantů. „Část jich sbíráme po kamarádech. Za ty roky máme partu lidí, kteří fungují, umějí zahrát spolehlivé hysteriky a agresory. Vloni jsme jich na noční etapu sháněli 120, to pomohly sociální sítě, záchranářské weby, kde se tato žádost rozvěsí,“ vysvětlil.

Nouzové přistání malého letadla na letišti Dlouhá Lhota u Příbrami
Na letišti Dlouhá Lhota nouzově přistálo malé letadlo. Mělo poškozený podvozek

A jestli organizátory něco při letošním ročníku překvapilo? Rozhodně to byly přívalové deště, kdy se muselo chvilku počkat, až se počasí umoudří. „Tým ale fungoval skvěle, vše bylo na minutu naplánované. Soutěžící se s nepříznivým počasím poprali dobře, všichni došli do cíle,“ uvedl Lukáš Tláskal.

Letošní ročník by se dal popsat jako takový, kdy na něm byla spousta nováčků. Naznačil to Lukáš Tláskal. „Jsou tu nováčci z řad studentů prvních a druhých ročníků. Situace jsou připravené velmi detailně s pyrotechnickými efekty, hasiči a policisty. Někteří se spíše rozkoukávají, předpokládám, že během dne budou získávat sebevědomí a vše bude lepší a lepší,“ řekl.

Celé cvičení však mělo oproti loňským ročníkům lehce pozměněný systém startů, naznačil ředitel cvičení. „Vše je rozděleno do několika okruhů, které současně pracují. Startují tak najednou tři družstva. Usnadní to veškerou práci, průběh soutěže tak bude plynulejší a klidnější,“ dodal.

Výsledky cvičení SOS 2019 Extreme

1. FAČR – Univerzita Pardubice
2. Plzeňská smečka – LSS z.s. při LFP UK
3. Bomberos – Spolek první pomoci
4. Parafire – SZŠ a VOŠz E. Pöttinga Olomouc
5. To rozchodí – Live Saving Support
6. Záchranný tým Šluknov – ČČK Děčín
7. Pořádková jednotka SČK – KŘP Středočeského kraje
8. HZSp Draslovka Kolín – Lučební závody Draslovka a.s. Kolín
9. Záchranáři UPOL – UPOL fakulta zdravotnických věd
10. Marešovci – SZŠ a VOŠz E. Pöttinga Olomouc
11. Hasiči Vestec – Hasiči Vestec
12. Hasičky Chodovraty – SDH Praha 11 - Chodov
13. Upoláčci – UPOL fakulta zdravotnických věd
14. Záchranáři Ječná – Církevní stř. zdrav. škola Jana Pavla II

U Milína se opět připomínal konec 2. světové války v Evropě.
U Milína se vzpomínalo na konec války v Evropě