Hovoří o vzájemné spolupráci v oblasti propagace. Přínosem se má stát příspěvek festivalu k rozvoji turistického ruchu. „Chceme dosáhnout zvýšení popularity a atraktivity kulturních turistických cílů ve Středočeském kraji,“ připomněl Švenda k chystané aktivitě cílené na návštěvníky, kteří jsou pro tento záměr přesně tím správným publikem: festival oslovuje kulturní fajnšmekry z České republiky i ze zahraničí.

Starosta obce Broumy Petr Jirka se starostkou Karlovy Vsi Ivetou Kohoutovou
Obce nechtějí zřízení Národního parku Křivoklátsko, mají obavy z budoucnosti

Nikdo sice nedokáže přesně definovat, co to vlastně noir je, ale kdekdo o tom mluví. Někdo říká, že jde o specifický filmový žánr, jiný bude tento pojem vnímat pouze jako souhrnné označení pro černobílé filmy ponurého ražení a s obrazovým vnímáním založeným na scénách v kontrastně tvrdém podání, které byly natáčeny v USA hlavně ve čtyřicátých a pak ještě v padesátých letech minulého století – a pravda, dnes mají hodně následovníků po celém světě, napodobujících zejména vizuál založený na hře s odstíny černé. A černější.

Noir Film Festival se koná od roku 2013 na hradech na území Středočeského kraje. Poprvé se uskutečnil v roce 2013 na Kokoříně. Desátý ročník, který se uskuteční od 17. do 21. srpna, od středy do neděle, nabídne 55 filmových projekcí. Podruhé v řadě bude festivalové dění hostit hrad Český Šternberk. „Festivalu poskytuje ty správné kulisy,“ poznamenal Švenda.

Podpis memoranda o spolupráci mezi Středočeským krajem a pořadateli Noir Film Festivalu.Podpis memoranda o spolupráci mezi Středočeským krajem a pořadateli Noir Film Festivalu.Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Výkonný ředitel festivalu Vít Grigartzik přikyvuje. „Velmi si vážíme spolupráce se Středočeským krajem, kterou jsme letos posunuli na novou, vyšší úroveň,“ poznamenal.