ON-LINE reportáž o koronaviru sledujte ZDE

Dost peněz malé obce na toto předfinancování zpravidla nemají – a také úvěr by pro ně představoval tak velkou zátěž, že se spíš rozhodnou od svých plánů ustoupit. Kraj proto přišel s fondem návratných finančních zdrojů, z něhož obec takříkajíc založí; radnice pak peníze vrátí poté, co získá dotaci.

Pravidla pro poskytování peněz z tohoto fondu, schválená loni v únoru, v pondělí 20. dubna krajští zastupitelé změnili. Nejzásadnější úpravy jsou podle slov náměstka hejtmanky Gabriela Kovácse (ANO) dvě: zatímco dříve mohly o tuto formu podpory žádat jen ty nejmenší obce do tisíce obyvatel, nyní se tato možnost rozšiřuje i na obce do tří tisíc lidí.

Distribuce ochranných prostředků od Středočeského kraje.
Krajský účet za koronavirus již převyšuje sto milionů

Další podstatnou změnou je prodloužení lhůty na podání žádosti. Změny jsou i v okruhu projektů, na něž je tyto „návratné zdroje“ od kraje možné získat: významnou novinkou je přidání projektů z oblasti zdravotnictví.

Obcím takto kraj může na jejich záměry poskytnout bezúročnou půjčku od 150 tisíc korun do pěti milionů. Může se přitom jednat o ledacos: protipovodňová opatření, zateplování, energetické úspory, péče o krajinu – ale třeba i počiny v oblasti vzdělávání či dopravy. Stranou nezůstávají například ani rozvoj složek integrovaného záchranného systému nebo vodárenské projekty.

Ilustrační foto
Zvládat koronavirovou dobu pomůže web Středočeši Středočechům