"Co se týče nás, nemohu říct, že by v roce 2016 vznikl nějaký extrémní problém," uvedl. Turistů podle něj do CHKO nejezdilo tolik, kolik se čekalo, a byla i mírnější zima. "Spíše letošní leden ukáže, jak jsme na některé typy zásahů připraveni," řekl Horvát s poukazem na současný příval sněhu.

"Měli jsme štěstí. I v době, kdy bylo sucho, jsme zaznamenali pouze dva ohně. Jeden nad Drahlínem a jeden dole na Rožmitálsku. Nefoukal vítr, to byl dost důležitý faktor," uvedl bývalý velitel příbramských hasičů Jarmil Soukup, který nyní vede stanici v Dobříši.

V jednom případě šlo o požár lesní školky, která ale měla kolem čerstvě provedenou melioraci. Letecké hašení nebylo podle Soukupa vůbec použito. "Počasí také moc nepřálo houbám, a tak bylo i méně ztracených houbařů," dodal.

Síť traumabodů

Podle Horváta se hasiči na vyhlášení CHKO, která loni v lednu nahradila někdejší vojenský újezd, připravovali, měli k dispozici mapové podklady. Spuštěna byla i síť takzvaných traumabodů, odkud je možné dovolat se pomoci.

"Samozřejmě věci, které se týkají například pokrytí signálem, se budou řešit až v letošním roce," dodal Horvát. Posílit by se měl signál na kopcích Drahlín a Praha.

V Brdech je rok po vyhlášení CHKO vyznačena přibližně třetina plánovaných pěších tras. Výletníci mají k dispozici kolem 70 kilometrů, zbylá část přijde na řadu v letošním a příštím roce. Více plánovaných tras loni nemohlo být vyznačeno kvůli nedokončené pyrotechnické očistě. Kromě pěších tras má v Brdech vzniknout asi 200 kilometrů cyklotras.

Čtěte také: Běžkaři předkládají Vojenským lesům a statkům návrh pro řešení aktuální situace