Leteckými záchranáři jsou hasiči, které lze běžně potkat i u „běžných“ zásahů: při hašení požárů, na místě dopravních nehod, na místech, kde je třeba zajistit technickou pomoc… Při pozemních zásazích však slouží třeba i v lezeckých skupinách, které vyrážejí do specializovaných záchranných akcí.

Vedle působení na stanicích profesionálních hasičů různě po středních Čechách však také drží služby na pražské Ruzyni, kde má základnu policejní letka. V těch se Středočeši střídají s pražskými hasiči. A do akce vyrážejí právě společně s policisty, kteří zajišťují nejen pilotování, ale i obsluhu palubního jeřábu s lanovým navijákem, jímž je helikoptéra vybavena.

U Slabec shořel bývalý ovčín.
Požár bývalého ovčína způsobil škodu za osm milionů korun

Právě vzájemná spolupráce při využívání jeřábu, kdy policista manipuluje s lanem, na jehož konci visí hasič, který se snaží udělat vše pro záchranu člověka v nesnázích, byla jedním z úkolů v rámci cvičení. Jeho cílem bylo procvičit postupy pro případ záchrany osob z vodní hladiny, kde nic jiného než nasazení vrtulníku nebude připadat v úvahu „Vzhledem k nastalému létu se takové případy mohou množit,“ připomněla Fliegerová.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Pravidelná odborná příprava je podle jejích slov zárukou, že pokud nastane skutečný malér, budou všichni připraveni – a samotná záchrana bude co nejrychlejší. Prostě: natrénovaná předem. „S tímto typem události se mohou hasiči setkat nejen v letních měsících, kdy se mnoho lidí oddává vodním radovánkám, ale také v případě povodní. Při rychlém vzestupu hladin vodních toků bývá záchrana za pomoci vrtulníku jediným možným a bezpečným řešením,“ poznamenala Fliegerová.

K tomu, co se odehrávalo na Rakovnicku, uvedla, že při letošní přípravě měl každý z hasičů za úkol zachránit čtyři své kolegy v různých modelových situacích. „Záchranáři tak procvičili všemožné scénáře, aby byli připraveni zasáhnout při skutečných událostech,“ konstatovala mluvčí.

Dekontaminace Dolu ČSA.
FOTO: Hasiči dezinfikují další tři doly OKD na Karvinsku