Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl rozklad podaný obcí Hudlice v roce 2015 a potvrdil prvostupňové rozhodnutí Úřadu co do spáchání správního deliktu. Posoudil však odlišně závažnost jeho následků a uloženou pokutu snížil z 600 tisíc na 300 tisíc korun.

Pochybení obce mohla podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Veřejná zakázka zadávaná v roce 2014 měla objem převyšující 50 milionů korun a jednalo se tedy o takzvanou významnou veřejnou zakázku.

„Odůvodnění zakázek tohoto druhu musí být podle zákona schváleno zastupitelstvem územního samosprávného celku. V případě zakázky obce Hudlice však zadavatel neprokázal, že ke schválení odůvodnění skutečně došlo," upozornil Petr Rafaj.

Pokutu uhradí firma

Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je pro představitele Hudlic velkým překvapením, a to už z toho důvodu, že původní pokutu rozporovala už v lednu roku 2015.

„Zaráží mě to po tak dlouhé době. Jsme ale rádi, že původní pokuta nám byla snížena na polovic. Spojili jsme se už s firmou, která nám výběrové řízení zařizovala. Už dříve nám přislíbila, že pokutu uhradí za nás. Poslali jsme jí proto všechny potřebné podklady. Věc budou nyní řešit její právníci," uvedl k rozhodnutí starosta Hudlic Pavel Hubený.

Čtěte také: Zástupci Hudlic poslali kvůli kanalizaci stížnost na státní fond