„Pouť pořádáme tradičně na konci června, abychom tak připomněli všechna nadcházející výročí. Ať už Cyrila a Metoděje, tak opata Prokopa či mistra Jana Husa, a letos ještě navíc 600. výročí Jeronýma Pražského a 700. výročí Karla IV.," vysvětlila čas konání již tradiční Pouti na Sázavě její koordinátorka a duchovní Církve československé husitské Hana Tonzarová.

Stejně tak jako v předchozích patnácti letech i letos namířilo procesí duchovních a věřících do Severní zahrady kláštera, kde se konala od 10 hodin bohoslužba vedena patriarchou Tomášem Buttou, pražským biskupem Davidem Tonzarem a plzeňským biskupem Filipem Michaelem Štojdlem. Součástí letošní bohoslužby byla vysluhována svátost svěcení kněžstva sestře Kristýně Říhové. 

„Po bohoslužbě bude následovat studentské zpracování muzikálu Jesus Christ Superstar v podání brněnské skupiny, která se nazývá First smile Glee, a po ní přijde na řadu společné stolování. Rozvine se zde dvanáct metrů stolů s bílými ubrusy, ke kterým zasednou poutníci k symbolickému stolování s chlebem a vínem, případně k dalšímu jídlu a pití, které na společný stůl přidají," přiblížila část programu Hana Tonzarová.

Moudrost je cennější než perly

Stejně jako za dob Karla IV. hrála po celou dobu stolování hudba, tentokrát irské improvizace na housle a kytaru od Jitky Malczyk a Vojtěcha Jindry. Ve 13 hodin pak začala soutěž Sázavský kalich, neboli vědomostní klání dvou- až pětičlenných týmů v otázkách české historie, církevní historie a historie sázavského kláštera. Na své si přišly ale i děti. Také pro ně byla připravena soutěž pod názvem Moudrost je cennější než perly.

Na jedenácti stanovištích sbíraly perly moudrosti, a hravou formou se tak dozvěděly něco o Jeronýmu Pražském a Karlu IV. Navíc měly možnost se celé dopoledne účastnit jak výtvarné soutěže pod mottem letošní pouti, které bylo Moudrost je cennější než perly, tak soutěže, kterou vyhlásila Ekumenická rada církví ČR pod názvem Barvy domova. Zatímco vyhlášení nejlepších výtvarníků se uskutečnilo ještě týž den, vítěze Barev domova vyhlásí v České televizi 28. října.

„Odpoledne nás čeká ještě vystoupení Beruška Bandu, taneční skupiny Gitanne z nízkoprahového centra Husita v Praze na Žižkově, dále pak divadelní představení Víti Marčíka juniora, a od 16 hodin koncert kapely Hradišťan a Jiřího Pavlici," poznamenala krátce před zahájením akce koordinátorka Pouti na Sázavě.

Poslední místo slovanské liturgie

Úplný závěr šestnáctého ročníku Pouti na Sázavě, jejíž součástí byla peněžní sbírka na podporu Dětského domova Husita v Dubenci a Dětského domova Sázava, se odehrál v kryptě kláštera společnou bohoslužbou.

A kdy a kde vznikl nápad pořádat Pouti na Sázavě? „To bylo v roce 2001, kdy moji dva starší kolegové měli ideu, že právě na Sázavě je poslední místo slovanské liturgie a patří k důležitým bodům v naší zemi. A právě toto místo, které má své génius loci i dějinami, by mělo spojovat. Nejen poutníky Církve československé husitské, ale napříč celým spektrem křesťanských církví a i celé společnosti," dodala duchovní Církve československé husitské Hana Tonzarová.

Čtěte také: Tomáš Halík: Spojit náboženství s politickou mocí je ohromné pokušení