Snímky prvních salátů určených pro nemocnici vypěstovaných hydroponickou metodou zveřejnil majitel společnosti Farma pro všechny Bohuslav Škoda. „Nemocnice a další organizace pomáhající lidem od nás mají zeleninu vždy zdarma,“ uvedl ke snímkům bedýnek se saláty.

Před několika dny se konal také druhý ukázkový den přímo v bývalém bunkru. Majitel znovu vysvětloval originální soběstačnou metodu chovu ryb, pěstování zeleniny, a to vše využitelné v podzemí například pro období válečného konfliktu.

Na setkání dorazil kromě zhruba dvou stovek zájemců i starosta Pavel Fojtík. „Více jak 200 návštěvníků si prohlédlo moderní hydroponii a detailně se seznámilo s technologiemi a výrobními postupy. Nakonec zástupci Farmy pro všechny nabízeli a rozdávali více jak osm druhů salátů,“ řekl Fojtík.

V principu se jedná o soběstačný systém, při němž za koloběhu vody rostou saláty a bylinky a zároveň v nádržích a akváriích žijí ryby. Podnikatel chce mít nymburský prostor jako ukázkový a nechce na něm vydělávat. Hovoří o obrovském zájmu o systém z Evropy, Spojených států i Afriky. Jde o trvale udržitelný ekologický systém, který by měl při ohrožení zajistit přežití desítek lidí až na deset let, aniž by bunkr museli opustit. Funguje na základě hydroponických procesů. „Hydroponie je chov ryb spojený s pěstováním zeleniny. Pěstovat budeme saláty, rajčata a další rostliny. Vše v biokvalitě,“ vysvětluje Škoda.

Znečištěná voda od ryb putuje ke kořenům rostlin a vyčištěná se zpátky vrací do nádrží k rybám. Celý systém pohání jedno vodní čerpadlo o výkonu 40 wattů a jedno vzduchovací čerpadlo o výkonu 35 wattů. Systém pěstování zeleniny i chovu ryb bude pochopitelně složitější. Bude sestaven systém akvárií, kde se budou ryby postupně odchovávat, stejně jako se malé rostliny budou předpěstovávat. V bunkru je opravená vzduchotechnika, zavedena nová elektřina, nové natřené podlahy a stěny.

„Vybudována je i nová kuchyň, vyčištěná studna a upravujeme místnosti pro spaní a pro volný čas. Nad bunkrem letos budou umístěny solární panely a baterie pro uchování energie. Systém by měl vyprodukovat ročně 8 tisíc salátů a 700 kilogramů ryb,“ řekl Škoda.

V další fázi by měla být zbudována místnost, kde budou mikroskopy a zájemci si budou moci prohlédnout některé buněčné systémy.

„Mám spoustu nápadů, jak celý systém vylepšovat. Bohužel kvůli obrovskému zájmu se tomu nyní nestíhám věnovat, což mě mrzí, protože to je činnost, která mě baví,“ konstatoval podnikatel. Bunkr a jeho okolí má pronajaté od města. To si kromě samotného originálního projektu také slibuje i zvýšenou návštěvnost, mimo jiné díky zájemcům o nový ekologický systém.

Vedení města si cení i zájmu o zkulturnění místa za hřbitovem. Podle místostarosty Jana Rittera pronajalo město pozemek podnikateli na dobu neurčitou. „Za pronájem platí částku čtyřiapadesát tisíc korun ročně. Byla stanovena i případná půlroční výpovědní lhůta,“ říká Ritter.