Právě nyní se pro letošní sezonu dávají dohromady seznamy kontrolovaných lokalit a takzvaný monitorovací kalendář s harmonogramy odběrů vzorků vody pro konkrétní místa. Rozhodně totiž neplatí, že by se všude dělaly rozbory vody týden co týden. Záleží to na návštěvnosti, přičemž nejkratší interval plánovaných kontrol bývá 14 dnů. Častěji, obyčejně po týdnu, se rozbory opakují jen tam, kde se našly sinice či jiné problémy.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poskytl v Praze rozhovor Deníku.
V Česku jsou první tři případy nákazy koronavirem, potvrdil ministr Vojtěch

Tam, kde „službu koupání“ nabízí provozovatel dané lokality, je od zahájení sezony zajištění vzorků vody a jejich předání k rozborům jeho povinností. Na povrchových vodách hojně využívaných k rekreaci, kde provozovatel není – odborně se hovoří o koupacích oblastech – se o odběry starají zástupci jednotlivých pracovišť krajské hygienické stanice. Souhrn všech dostupných výsledků včetně doporučení pro rekreanty (i případně vyslovený „zákaz koupání“, zpravidla kvůli nadměrnému výskytu sinic, nelze vynucovat – na rozdíl od policejních akcí v místech se zákazy koupání platícími z jiných důvodů, a to dlouhodobě) pak hygienici zveřejňují v přehledu na svých webových stránkách. Začíná se krátce před zahájením hlavní koupací sezony, obvykle na sklonku května, končívá se v srpnu se závěrem letních prázdnin.

Kontrol koupacích vod různého charakteru loni středočeští hygienici provedli celkem 290. Informovala o tom Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice s tím, že předloni bylo takovýchto kontrol 316. Konkrétně bylo loni kontrolováno 114 přírodních koupališť a koupacích míst (v roce 2018 jich bylo 120). Zbývajících 176 loňských kontrol (předloni 196) se týkalo umělých koupališť. Mimo to středočeští hygienici také loni prověřovali 42 saun (v roce 2018 jich bylo 48).

Rok 2019 byl z hlediska jakosti vody ke koupání výjimečně příznivý; nikde nedošlo k tomu, že by musel být vydán zákaz koupání. Pouze v některých lokalitách byla snížená jakost vody, kdy bylo koupajícím doporučováno se po vykoupání osprchovat,“ shrnula Šalamunová výsledky loňských analýz, které vzhledem k dlouhodobě teplému a slunečnému počasí překvapovaly i odborníky. Závady při kontrolách umělých bazénů sice hygienici zjistili ve 23 procentech případů, podle hygieniků se však nejednalo o nic alarmujícího. „Většinou šlo o nedodržení požadované kvality vody, které provozovatel ihned řešil zastavením provozu a výměnou vody,“ konstatovala Šalamunová.

Ilustrační foto
Hygienici řešili přes sto stížností na zaměstnavatele. Šestina byla oprávněná

Pracovní návrh kontrol přírodních koupališť

* Lokality, kde lze očekávat velký počet osob:
- Vodní nádrž Slapy – Měřín
- Vodní nádrž Slapy – Nová Rabyně
- Vodní nádrž Slapy – Nová Živohošť
- Vodní nádrž Slapy – Ždáň
- Vodní nádrž Slapy – Živohošť
- Vodní nádrž Slapy – Županovice
- Písník Hradištko
- Vodní nádrž Orlík – Lavičky
- Vodní nádrž Orlík – Podskalí
- Vodní nádrž Orlík – Popelíky
- Vodní nádrž Orlík – Trhovky
- Písník Lhota
- Jezero Konětopy
- Písník Bakov nad Jizerou
- Jezero Poděbrady
- Příbram – Nový rybník

* Přírodní koupaliště místního významu:
- Proboštská jezera
- Jezero Ostrá
- Rakovník – Tyršovo přírodní koupaliště
- Vyžlovský rybník
- Rybník Jureček
- Monínec – Pilský rybník

Zdroj: hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová

Příbramská věž, hasičská soutěž
Příbramskou věž opanovali Jan Vyvial a Kamila Bartošková