Střední Čechy jsou skvělá adresa pro rozvoj high-tech oborů i jako klíčové hospodářské centrum České republiky, připomněla před odjezdem reprezentantů kraje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „V regionu již dnes sídlí řada špičkových vědeckých center, významných podniků a inovačních firem. Současně jsme regionem s velkým ekonomickým a vědecko-výzkumným potenciálem,“ konstatovala s tím, že pozici kreativního regionu zaměřeného na inovace a perspektivní obory chce kraj dále rozvíjet. Cíl? Stát se jedním z center evropské vědy.

Ocenění pro středočeského vítěze srovnávacího hodnocení Město pro byznys přijel ve čtvrtek převzít do Prahy starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD). Pomyslné stupně vítězů doplňují ještě Brandýs nad Labem-Staré Boleslav a Příbram.
Nejlepší podnikatelské prostředí v kraji potvrdil výzkum Benešovu

Přikyvuje i stranický kolega Martin Draxler, radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu. Upozorňuje však, že kraj chce nové investice důkladně vybírat: nemá zájem o další sklady a provozy firem hledajících levnou pracovní sílu. Stojí o aktivity, které ocení chytré hlavičky. Či, chcete-li, v manažerském slovníku: o obory s vysokou přidanou hodnotou. „Nepodporujeme vznik dalších logistických areálů a jednoduchých montoven. Investice se snažíme směřovat přednostně na brownfieldy,“ poznamenal Draxler. A když hovoří brownfieldech, má na mysli znovuoživení opuštěných firemních areálů.

Do Francie ovšem Středočeský kraj nemíří jako popelka, které si snad v koutě někdo všimne. Spíš se tam chce představit v roli bohaté nevěsty hýřící sebevědomím. Svědčí o tom připravená nabídka investičních příležitostí a vybraných projektů. Kladno nabídne bývalé průmyslové plochy v centru, zejména areály ve Vojtěšské huti a Poldi, své rozvojové plochy představí Kolín, Nymburk, Kutná Hora, Příbram, Mladá Boleslav i další. 

Jako region prázdných fabrik čekající na to, zda jim někdo opět vdechne život, se však střední Čechy prezentovat nemíní. Aktivně představí nové možnosti třeba dolnobřežanská laserová centra ELI Beamlines a HiLASE, Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy (BIOCEV) ve Vestci – a také významné průmyslové podniky včetně Škody Auto. 

Výstavní program na rok 2018 i doprovodní programy pro letošní rok představila Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře – GASK. Na snímku Daniel Hanzlík, Pavel Mrkus vizualizace projektu Vidět čas.
Jedním z uměleckých vrcholů roku bude zpracování stínů počítačem
Zlatý erb, ilustrační foto.
V soutěži webů Zlatý erb bodoval Benešov hned dvojnásobně