Jednání, které má v budově krajského úřadu ve Zborovské ulici na pražském Smíchově začít od 10 hodin, je veřejné; přijít se podívat tedy může kterýkoli zájemce. Musí nicméně počítat s bezpečnostními opatřeními u vstupu do budovy, a to včetně měření tělesné teploty. Sledovat dění je však možné i na dálku, a to díky videopřenosu na webu krajského úřadu kr-stredocesky.cz; tam by následně měl být k dispozici rovněž záznam.

Ilustrační foto
Smrt nemluvněte není vraždou, potvrdila po pitvě policie

Lze však očekávat, že úvodní opozičně-koaliční dohadování o tom, co všechno zařadit na program jednání, může být tentokrát úpornější než obvykle. A nejen kvůli blížícím se krajským volbám. Zřejmě nejvýraznější debaty lze očekávat v souvislosti s březnovým trestním oznámením podaným kvůli s mediální prezentací otevřeného dopisu, v němž si záchranářka Veronika Brožová ze stanoviště ve Zdibech postěžovala na nedostatek ochranných pomůcek proti koronaviru. K věci se ještě před začátkem jednání zastupitelů chystají vyjádřit na tiskových konferencích jak hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), tak zastupitelský klub ODS.

Témat k debatě je však mnohem víc. Patří k nim třeba i současné diskuse kolem obsazení uvolněného místa ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje či záměrů vybudovat dvě výcviková centra typu Svět záchranářů, k čemuž se aktivně vyjadřuje zastupitelský klub STAN. Obsazení postu šéfa organizace IDSK, zajišťující obslužnost středních Čechy vlaky a autobusy, chce nechat až na období po říjnových volbách – a plány hejtmanky Jermanové na vybudování výcvikových center v Zaječově na Berounsku i v Lysé nad Labem na Nymburku Starostové odmítají s tím, že pro tento účel byly vyhlédnuty pozemky, již poskytnuté místními radnicemi, jež jsou označovány za lokality cenné biologicky i vodohospodářsky; proti záměrům vybudovat školicí centra navíc vystupuje i místní opozice. „Podporujeme vznik střediska pro výcvik hasičů, záchranářů a výuku dětí, jak se chovat v krizových situacích. Považujeme ale za zcela zbytečné zastavovat cennou krajinu a přivádět dopravu do míst, kde není potřebná infrastruktura,“ shrnul postoj klubu STAN jeho šéf Věslav Michalik. Kraj by podle něj měl k tomuto účelu využít některý z takzvaných brownfieldů, tedy opuštěných průmyslových či zemědělských areálů.

Zatýkání násilníka z Německa
Údajného násilníka z Německa zatýkali středočeští dopraváci