Zpravidla je ale třeba registrovat se či objednat předem. „Bez registrace se očkuje jen ve Slaném, Jirnech a Mladé Boleslavi,“ upozornil Holek. Doplnil, že jestliže se prostřednictvím centrálního rezervačního systému v současnosti k podání této dávky registrovat nelze a kapacita očkovacích míst je omezená, kraj žádá občany o předchozí telefonickou konzultaci s daným očkovacím místem.

„Možné je se registrovat i prostřednictvím formulářů a objednávkových systémů daných zdravotnických zařízení,“ upřesnil Holek. Podrobné informace a pokyny naleznou zájemci na webových stránkách jednotlivých institucí, které očkování zajišťují; tam se také mohou seznámit s jejich provozní dobou.

Archeologické nálezy u Slaného.
Archeologové hlásí úspěch. U Slaného našli zmizelou vesnici i poklady

Na krajském webu, v minulosti zřízením speciálně k propagaci očkování, však lidé nyní tyto údaje nenajdou. „Informace o možnosti očkování jsou pravidelně aktualizovány na internetových stránkách daných očkovacích míst,“ uvedl Holek. Stanovená pravidla se přim mohou měnit – očkovací místa totiž slibují, že v případě nárůstu zájmu budou reagovat rozšiřováním svých kapacit.

Ministerstvo zdravotnictví ČR doporučuje aplikaci čtvrté dávky vakcíny především lidem ve věku nad 60 let a rizikovým pacientům, kteří jsou v ohrožení například kvůli jinému onemocnění. Během úterka byla v kraji evidována aplikace 427 dávek vakcín (přičemž v Praze jich bylo1560).

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.