Po dvou letech s covidovými omezeními má letošní léto být opět plnohodnotnou sezonou. Nemělo by se přitom stát, že příliv návštěvníků bude omezovat nedostatek ubytovacích kapacit, který by souvisel s pobytem válečných uprchlíků z Ukrajiny. Plyne to ze středeční odpovědi hejtmanky Petry Peckové (STAN) na otázku Deníku, zda se s příchodem nejvytíženějšího návštěvnického období nechystá stěhování ubytovaných běženců do jiných prostor.

Policistům v KACPU usnadňují práci čtečky cestovních dokladů.
Načíst data z dokladů uprchlíků nově policistům pomáhá technika

Nechystá; alespoň (s výjimkou objektu ve Zbraslavicích obývaného dvěma stovkami lidí) nikoli v rozsáhlejším měřítku. „Ti, kteří poskytují ubytování ve standardu vyhledávaném českými turisty, se s námi většinou nedohodli na ceně,“ konstatovala, že tradiční turistické základny zpravidla obsazené uprchlíky nejsou. Ubytování uprchlíků je podle hejtmančiných slov výrazně levnější a nižší úrovně než mají objekty vyhledávané pro pobyt turistů.

Deset dílů na obrazovce

Vedle letní reklamní kampaně v médiích (z těch tištěných se má jednat hlavně o inzerci v lifestylových časopisech a v periodikách zaměřených na cestovní ruch) a na sociálních sítích má turisty lákat desetidílný seriál zaměřený na tradice, prožitek a mladé cestovatele moderovaný česko-japonskou influencerkou Naomi Adachi, který internetová televize Mall.TV bude vysílat od konce dubna do konce června.

Každý z deseti dílů představí jednu ze středočeských oblastí, přičemž diváci se mohou těšit třeba i na lidovou architekturu nebo poutní místa, připomněla Linda Dlouhá z krajské turistické centrály. „Podívají se do dolů a zaskočí si na pivo, zavítají na hrady a zámky, projdou se krásnou krajinou a splují některé středočeské řeky. Seriál bude plný tipů, kde unavit malé uličníky anebo si užít zasloužený relax,“ shrnula, co se pro diváky chystá.

Pokračování známých projektů

Tradice také bude přibližovat letošní pokračování projektu Střední Čechy královské. Lucie Kaiserová z krajského úřadu, která je nyní pověřena vedením krajské turistické centrály, upozorňuje i na pokračování akce Středočeské kulturní léto, kdy se ve venkovních prostorách středočeských muzeí konají rozmanitá vystoupení. Dramaturgie už se rodí, nicméně zatím má zůstat tajemstvím: vše se teprve dolaďuje, upřesňuje, potvrzuje a bude schvalovat, vysvětlila předsedkyně výboru krajského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Lucie Cirkva Chocholová (Piráti).

Obvyklé programy i novinky chystají také skanzeny – ty klasické s lidovými stavbami jsou v Kouřimi, Přerově nad Labem a Vysokém Chlumci a hornicko-hutnickou expozici nabízí Mayrau ve Vinařicích. Tam se chystá velký projekt Cestou uhlí a železa, který přiblíží, jak v 19. století přispěly k rozvoji průmyslu na Berounsku, Kladensku a v pražské oblasti surovinová základna, železnice a pro tehdejší dobu moderní technologie.

Šéf Lánské obory Miloš Balák.
Milost pro Baláka: Někteří středočeští soudci za ni Zemana ostře kritizují

Budoucí návštěvnické lahůdky, které se teprve připravují, přibližuje vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Kateřina Pešatová. Upozornila na vznikající Památník tří odbojů na Kolínsku, ve který se od léta změní Mašínův statek v Lošanech, či na letos zakoupenou chatu spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku. Tam se pro letošek chystají příležitostná zpřístupnění (jednou již otevřeno bylo a zřejmě se nabídnou ještě dvě další možnosti k návštěvě). Především však má dojít na úpravy návštěvnického zázemí i chystaného ubytování pro mladé tvůrce. Návrhy možných řešení, které pro kraj připravují studenti Fakulty stavební ČVUT v Praze, představí pobočky Polabského muzea. Trvale přístupná by Hrabalova chata měla být od roku 2024.

Další příležitosti k výletům za uměním mají nabídnout akce chystané ke 100. výročí narození slavných malujících sester; dvojčat Jitky a Květy Válových z Kladna. Připomínky by měly vzniknout na různých místech – a kraj usiluje i o vznik expozice v rodném domě. Pešatová dále připomněla průřezovou výstavu v galerii GASK v Kutné Hoře, která díky rodině získala výtvarnou pozůstalost v 18milionové hodnotě. „Projekt se ještě vyvíjí,“ poznamenala Pešatová. Určitě se však uvažuje o více lokalitách, z nichž zmínila Kladno či Uhelný mlýn v Libčicích nad Vltavou.

Cirkva Chocholová zase Deník upozornila na chystané otevření archeologické expozice Archevita – Stopami věků ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Pozoruhodná je i tím, že rekonstrukce pravěkých staveb oživují (a to doslova; v podobě promítaných postav) Václav „Noid“ Bárta, Dan Bárta či herec Petr Čtvrtníček. Získat ke spolupráci se je prý podařilo v covidové době, kdy nemohli běžně účinkovat a měli čas. Oba hudebníci Bártové společně vystoupí na na koncertu, který muzeum chystá na pátek 22. dubna k slavnostnímu otevření Archevity. Proč by ostatně společně nemuzicírovali, když jsou spolu i v jedné expozici: Dan v době kamenné a Noid se představuje jako hrnčíř v době bronzové.