Téma? „Jak mě hlásič zachránil a nebezpečí zabránil.“ Jinými slovy – pojednání o tom, jak pomohl detektor nebezpečných plynů. A ne vždy se musí jednat přímo o vlastní zážitek: soutěžící mohou vyjít také ze zkušenosti příbuzných, přátel, sousedů. Takových příběhů je spousta. Stejně jako těch tragických, kdy by právě nenápadná krabička za pár stovek, která mapuje výskyt oxidu uhelnatého, mohla zabránit velkému maléru – jenže na místě nebyla.

Aktuální je pořízení hlásičů zvláště pro uživatele plynových topidel – zejména koupelnových ohřívačů vody označovaných jako karmy. Právě ty představují největší riziko – a to především v období změn počasí či v době, kdy slunce intenzivně svítí na místa, kudy odcházejí spaliny. Ty pak proudí nesprávně, mohou proniknout do místnosti – a způsobit závažné zdravotní komplikace i smrt. Nejsou totiž vidět ani cítit – a ani příznaky počínající otravy nejsou nijak varující; lze je zaměnit s pocity únavy. 

Ilustrační foto.
Nového představitele asociace nemocnic vybral kraj bleskově. Je prý ale kvalitní

V léčbě intoxikovaných osob dosahuje dobrých výsledků barokomora v kladenské nemocnici, kam záchranáři přivážejí i pacienty z Prahy – zdaleka ne vždy však mají tyhle případy dobrý konec. A to i tehdy, pokud nedojde k úmrtí. Oxid uhelnatý totiž vytěsňuje z krve kyslík, což může vést k závažným poškozením mozku – a následkem pak bývá i doživotní postižení.

Příspěvky do soutěže je možno posílat až do konce roku, připomněla hasičská mluvčí Vladimíra Hacsiková. „Do neděle 31. prosince,“ potvrdila s tím, že své práce mohou hasičům posílat všichni dospělí obyvatelé České republiky na e-mailovou adresu soutezhlasic@cahd.cz. Texty přímo v e-mailové poště, videa v běžně rozšířených formátech nejlépe prostřednictvím odkazu na jejich umístění (tedy například pomocí služby uschovna.cz). Soutěž pak bude vyhodnocena 10. ledna. Podrobné informace přináší www.detektory.cahd.cz.

„Cílem soutěže je ocenit písemné a videopříspěvky soutěžících, které vycházejí z jejich zkušeností při záchraně života, zdraví a majetku pozitivním působením – tedy včasným upozorněním – hlásičů požáru, detektorů nebezpečných plynů, například oxidu uhelnatého, a dalších čidel sloužících pro zvýšení bezpečnosti v domácnostech,“ uvedla Hacsiková. I jiné detektory najdou uplatnění: zvláště tam, kde jsou děti nebo senioři, mohou neocenitelnou službu poskytnout například hlásiče upozorňující na únik zemního plynu nebo propan-butanu. Na výhody používání takovýchto přístrojů se hasiči snaží upozorňovat dlouhodobou kampaní. Nyní se její součástí stává i tvůrčí soutěž vybízející k uměleckému vyjádření.

Ilustrační foto.
Na nákup knih chce hejtmanství poslat do Kladna skoro tři miliony