VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kominík z Rakovnicka: Řada lidí neumí správně zatopit

Rakovnicko - Zatopit tak, aby se nám do místnosti nevalil dým a aby bylo využito palivo co nejlépe, to podle kominíka Jaromíra Oliče umí kupodivu méně lidí, nežli bychom předpokládali. Nejlepší metodou je nejen podle něho rozdělání ohně v kamnech či v kotli takzvaně „shora".

18.1.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Eva Kořínková

To znamená, že na dno ohniště položíme silnější polínka, na ně dáme zapálený dřevní smotek nebo tuhý podpalovač a na něj dáme třísky a papír. Tímto způsobem se předejde nepříjemnému a štiplavému kouři z komína. Přesně tak, jak se to dělá v severských státech.

„Jestliže totiž nahoře zapálíme oheň až na dřevě, pak je plamen co nejblíže komínu. Jak známo, komín je při zapalování studený, díky čemuž nepracuje komínový efekt. Při zapalování shora se právě nejrychleji ohřeje vzduch v komíně a kouř tak může začít rychle stoupat. Oheň z vrchní části vcelku rychle prohoří až ke spodním polenům," popsal Jaromír Olič.

Klasický postup v České republice: papír, třísky, dřevo. „Někdo na to ještě hodí uhlí a ono se to dusí. Pak to kouří dvě hodiny. Každé spalování samozřejmě musí mít dostatek kyslíku, protože pak vzniká minimální množství kouře," zdůraznil Jaromír Olič.

Udušený oheň v čistírně

Zavzpomínal na velké problémy s čistírnou v Rakovníku na Zátiší. „Z toho vysokého komína to vždy nad ránem čadilo o sto šest. Zvláště když šly větry od východu, tak byl celý Rakovník zahalen kouřem. To dělal ten topič, který nepřikládal každou hodinu," uvedl Jaromír Olič.

„Přivezl vždy vozík, do kterého se vešlo až patnáct koleček uhlí, a tento náklad zvrhl do ohně. Ten se udusil a nežli se opět vzpamatoval, tak to dělalo právě ten černý kouř. Dnes už tam je naštěstí plyn," upřesnil Jaromír Olič s tím, že podobně špatně topí devadesát procent lidí v domácnostech.

Což samozřejmě činí i ke své škodě. „Palivo odhořívá, ale nevytváří žádné teplo. Mají deset, patnáct procent mínusu paliva. Kdyby to dělali obráceně, tak mají o ta procenta v baráčku tepla navíc," upozornil Jaromír Olič na fakta, která by podle něho měl znát každý, kdo je nucen si zatápět v kamnech sám. 

„A pro ty, kdo to neví, je třeba dělat osvětu. Třeba i prostřednictvím nás kominíků," upozornil Jaromír Olič s tím, že když kamna na dřevo spalují optimálně, vychází z komína pouze tenký pramínek páry a světlého kouře, který nezapáchá. „Přeji všem dobrý tah," dodal Olič.

Čtěte také: Nevyčištěné komíny zaměstnávají hasiče na Mělnicku

Autor: Jana Elznicová

18.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Vánoční dárky lze koupit i ve škole

Černý led v kopci může způsobit, že auta kloužou zcela neovladatelně.
AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Kašle a rýmy s teplotami přibývá, chřipka však zatím neútočí

Střední Čechy – Nejfrekventovanější výskyt akutních respiračních infekcí zůstává ve středních Čechách na Příbramsku, naopak nejnižší nemocnost se z Kladenska během uplynulého týdne přesunula na Kolínsko. Nadále platí, že situaci lze označovat jako klidnou a nijak nevybočující ze zkušeností uplynulých let. Údaje praktických lékařů a pediatrů sice ukazují, že nemocnost zvolna stoupá – to je však v tomto ročním období obvyklé.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Mělník, Neratovice - Prohlédněte si miminka, která se nově narodila v mělnické a neratovické porodnici.

Kralupský ultramaratonec René Kujan dostal cenu pro filantropy

Kralupy - Česká asociace paraplegiků – CZEPA spolu s Kralupanem René Kujanem získala při letošním vyhlašování Cen Fóra první místo v kategorii fundraisingový projekt roku, kde se získávají finanční prostředky pro potřebné. Ocenění vyhlašuje Fórum dárců, které zastřešuje všechny dárce v republice, podporující tělesně hendikepované lidi. Letos byly přihlášeny přes dvě stovky projektů.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT