Právě do její e-mailové schránky přicházejí zprávy, které naznačují možné vazby firem vítězících ve výběrových řízeních na některé odbory krajského úřadu. Plyne z nich, že mezi uchazeči je vybráno předem – a konečné ceny jsou příliš vysoké. Třebaže adresa, z níž jsou e-maily posílány, se zdá naznačovat ženské jméno a příjemní a nechybí ani číslo, které by mohlo být rokem narození před 61 lety, hejtmanka hovoří o anonymech. I tak je chce nechat důkladně prošetřit. „Požádala jsem ředitele krajského úřadu, aby nechal anonymy i obsah sdělení prověřit interním auditem,“ uvedla Jermanová.

Vyzvala prý také pisatele či pisatelku k odhalení identity, aby uváděné skutečnosti bylo možno prověřit – a případně předat k prošetření policii. „Dosud se tak ovšem nestalo; pisatel stále zůstává ve své ulitě – a přitom od něho přicházejí další a další podněty,“ konstatovala. Na danou e-mailovou adresu zkusil v úterý poslat žádost o bližší informace i Deník; odpověď zatím nepřišla.

Deník z dané e-mailové adresy získal v úterý vyjádření, že podněty se týkaly třeba výběrových řízení na klíčová manažerská místa na krajském úřadě, kdy předem bylo veřejným tajemstvím, kdo vyhraje, zakázek domova v Sedlčanech nebo dalších konkrétních úředníků a jejich vazeb na konkrétní společnosti i vzájemných vztahů lidí z těchto firem. Mimo jiné tento zdroj, jemuž nelze upřít znalost informací z pozadí (i poznatků na úrovni drbů), zmiňuje zakázky odboru majetku, kácení či práce v milovickém areálu – ale nabízí třeba i spekulace, jak s personální politikou kraje mohly zamávat milenecké vztahy. Přiklání se také k podezřením, jež k finančním souvislostem činnosti krajské správy silnic vznáší opoziční zastupitel Michael Pánek (ODS), a kritizuje nízké ceny, za něž silničáři pronajímají své objekty.

Podezření na manipulace se zakázkami Středočeského kraje se opakovaně objevilo už v minulosti. Nejznámější je kauza spojovaná především se jménem někdejšího hejtmana Davida Ratha – a v poslední době vyvolal rozruch audit prověřující hospodaření krajské správy silnic.

Jakub Pokorný z Benešova, manžel hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se v pondělí na tiskové konferenci vyjádřil k tomu, jak využíval služební vůz Středočeského kraje.
Žádného předmětu kraje už se nedotknu, uvedl manžel hejtmanky Jermanové

Hejtmanka o e-mailech
- S dopisy od neznámého pisatele, které se mne snaží upozornit na možné nešvary v různých oblastech činnosti úřadu, v příspěvkových organizacích, v oblasti veřejných zakázek nebo upozorňují na nesprávné jednání osob a vedoucích pracovníků, se setkávám již od počátku nástupu do funkce hejtmanky. Nejsou tedy ničím novým. Nová je jejich četnost. V poslední době se jich nakupilo tolik, že bude dobré situaci prověřit.
- Interní audit by měl posoudit vážnost anonymních podání – a rovněž by měl ukázat, jak tomu bylo na krajském úřadě v minulosti. Tedy: zda jde o normální jev, či zda jde o zvyšující se nenávist vůči činnosti jednotlivých odborů krajského úřadu a jeho zaměstnanců.

Zdroj: Jaroslava Pokorná Jermanová

Ilustrační foto
Lidé spící ve stanech jsou pro zloděje snadná kořist