I přes nekončící omezení mající bránit šíření nákazy jahodáři slibují: samosběry budou. Většinou si ani nedovedou představit, že by to mohlo dopadnout jinak. A jsou připraveni udělat vše pro to, aby sběrače mohli přivítat, pokud to stát vysloveně nezakáže: připraví taková pravidla, aby se lidé na polích nepotkávali. O zahájení sezony dají jahodárny vědět na vývěskách i na webových stránkách; třeba ve Vraňanech na Mělnicku dokonce nabízejí možnost nechat si posílat e-mailem novinky z farmy.

Bezpečnost lze zařídit

Pěkně z keře rovnou do pusy. Takové jahůdky jsou přece nejlepší, potvrdí i takoví experti na mlsání, jakými jsou děti. S těmi dovezenými bůhvíodkud, jež lze nyní koupit v obchodech, se vůbec nedají srovnávat. Ani z hlediska chuti, ani podle vůně – či při ochutnávání očima. Ještě alespoň dva měsíce si však budeme muset počkat. Dočkají se ale i ti, kteří se nemohou spolehnout na vlastní záhony?

Ilustrační foto.
Výcvik u Milovic: na letišti po sovětské armádě se policisté naučí honit lumpy

Určitě, nepochybuje Jiří Sixta, jenž nabízí samosběry v Sedlčánkách u Čelákovic. „My máme už třicetiletou tradici, díky které se u nás každoročně protočí kolem padesáti až šedesáti tisíc lidí, kteří si jahody přijedou nasbírat nebo koupit,“ řekl Deníku. S tím, že jiné to dozajista nebude ani letos. „Opravdu neradi bychom tradici přerušovali; chceme lidem samosběr umožnit,“ konstatoval. S tím, že i kdyby bylo povoleno třeba jen 50 lidí pohromadě, na svých 19 hektarech jahodárna dokáže rozprostřít najednou dobrých 500 návštěvníků; možná i 800 lidí. „Věřím ale tomu, že v půli června už budou omezení uvolněna,“ očekává.

Že bude možné přivítat návštěvníky podobně jako před rokem, věří i Monika Kameníková z jahodárny v Oskořínku na Nymbursku. „Loni jsme dělali opatření, aby se lidé neshromažďovali, a rozmístili jsme značky, aby udržovali odstup. Tak to plánujeme i letos,“ řekla Deníku. A očekávání, že ani letošní sezonu koronavirus nenaruší, mají i u sousedů. „Lidi by doma nevydrželi,“ míní majitel Starokolínských jahod Radek Baše. „Samosběry budou, protože to stoprocentně uvolní,“ řekl na adresu vládních omezení.

Nákup sazenic s komplikacemi

Suverénní jistotou nehýřila po dotazu Deníku prodavačka na rodinné farmě ve Vraňanech. „Nevíme, co bude za týden, natož co pak,“ konstatovala na adresu možného rozvolňování opatření. Říci tak mohla jen tolik, že v sezoně se ve Vraňanech budou dodržovat pravidla, která aktuálně budou platit.

Posázavský pacifik.
Koronavirová stopka: Nepojede Kokořínský rychlík ani další rekareační spoje

Protože farma nabízí i sazenice, může potvrdit, že je o ně velký zájem. Na vyslovený hit sezony ale ukázat nelze; zákazníci mají přání rozmanitá. Asi více se v poslední době prodávaly převislé odrůdy do truhlíku na balkon, ale hodně lidí si odnáší i jahody k vysazení na záhon, protože mají zahradu. I prodej sazenic však komplikují současná opatření: ve Vraňanech bývali zvyklí, že si pro sazenice jezdili i vzdálenější zákazníci, což nyní kvůli omezení pohybu osob přes hranici okresu není možné. Nakoupit ve Vraňanech je však možné i přes e-shop – stejně jako v některých dalších středočeských firmách.

Samosběry jako vzpomínka. A inspirace?
- Břežany II: berryservis.cz
- Bříství (u Křečhoře): bristvi.cz
- Dobré Pole (u Kouřimi): www.dobre-pole.cz
- Kouřim: www.jahodarna-kourim.cz
- Oskořínek: www.jahody-oskorinek.unas.cz
- Praha-Kunratice (Jakoubek): www.kunratickejahody.cz
- Praha-Kunratice (Macháček): www.kunraticke-jahody.cz
- Praha-Uhříněves: www.schwenk-jahody.cz
- Rataje nad Sázavou: jahodarna-rataje.websnadno.cz
- Sedlčánky (u Čelákovic): www.albaflor.cz
- Starý Kolín: www.starokolinskejahody.cz
- Vraňany: www.farmavranany.cz; e-shop www.prodej-jahod.cz
- Zdice: samosber-zdice.cz