V pátek 24. a v sobotu 25. května spolek uspořádá Festival vodní turistiky. Klidně by ale mohl být označován i za festival vltavské turistiky – má se totiž zaměřit právě na dění podél „matky českých řek“ a na rozvoj rekreační plavby. V této oblasti se rýsuje řada nových možností, připomněl středočeský radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO). „Po otevření plavební komory v Hněvkovicích se podařilo prostřednictvím vodní cesty propojit jižní a střední Čechy. Tím se otevírají obrovské možnosti pro města a obce, destinační managementy a spolky pro rozšíření potenciálu vodní turistiky,“ zdůraznil.

Na Orlíku už lze podle jeho slov pozorovat změnu. „Přehradní nádrž se stává častějším cílem příznivců vodní turistiky s malými plavidly, kteří vyráží z Budějovicka do středních Čech,“ poznamenal Draxler a upozornil, že každoroční nárůst počtu výletníků na Vltavě nelze přehlédnout. „Stojí za ním zkvalitnění a rozšíření služeb provozovatelů veřejné vodní dopravy a půjčoven lodí. Tím roste i poptávka po dalších možnostech způsobu strávení volného času,“ uvedl. S tím, že Festival vodní turistiky může účastníkům nabídnout nové podněty.

Krajský úřad Středočeského kraje - ilustrační foto
Opozici žádající jména externistů se prý kraj pokusí vyhovět

Cílem letošního prvního ročníku festivalu je podpořit Vltavskou vodní cestu jako spojnici jižních a středních Čech a propagovat možnosti trávení volného času v okolí řeky. Pátek má patřit odborné části festivalu s představením vizí a marketingových strategií obou krajů, chystá se prezentace auditu služeb Vltavské vodní cesty – a dojde také na jednání o další spolupráci. Tečkou za prvním dnem prvního ročníku festivalu se má stát schůze Vševltavského spolku (ten se soustřeďuje především na Prahu a na dění kolem Vltavy a Berounky). Na sobotu se pak plánují akce pro veřejnost. Bližší informace o tom, nač se návštěvníci mohou těšit – a také kde přesně – však Deník v pondělí na webových stránkách pořádajícího spolku nenašel.

Více čtěte ZDE:

a také ZDE:

historický parní vlak na Pražském Semmeringu
Jízdy parních vlaků zatím do středních Čech jen nakoukly
Ilustrační foto.
Při předem ohlášené akci odhalili policisté pět set přestupků