Peněžitá podpora se má jako jednorázová finanční výpomoc rozdělit mezi členy spolku. „Jsou mezi nimi i veteráni, kteří se účastnili druhé světové války, českoslovenští političtí vězni z let 1939–1945, účastníci domácího odboje, pozůstalí po obětech nacismu, vdovy a sirotci a političtí vězni padesátých let,“ vysvětlila hejtmanka, komu jsou částky ve výši 2500 Kč určeny. Středočeský kraj patří i k podporovatelům činnosti samotného spolku, stejně jako města Kladno a Slaný.

„Lidé, kteří prožili část svého života při válečných hrůzách, za mřížemi československých komunistických věznic či pracovních táborů si zaslouží naši úctu a vděk za to, že neváhali své síly a mnohdy i zdraví a životy položit v rámci boje s totalitními režimy,“ uvedla v pondělí Jermanová.

Upozornila, že statečnost a odvahu těch, kteří se aktivně snažili postavit politické zvůli, nezákonnosti a násilí, si lze v rámci kraje připomenout například v Muzeu třetího odboje v Příbrami nebo rovněž na Příbramsku ve skanzenu tábora Vojna v obci Lešetice. Přímo Památník národního útlaku a odboje vybudovala na zámku v Panenských Břežanech jedna z krajských příspěvkových organizací. Oblastní muzeum Praha-východ za to dokonce získalo prestižní ocenění Gloria Musaealis za rok 2016 v kategorii Muzejní počin roku.

Součástí oslav 170. výročí narození Josefa Lady byl i křest lavičky
Lada má v Hrusicích svou břízu i svou lavičku. Z břízy

Spolek pro zachování odkazu českého odboje, který má sídlo v budově kladenského magistrátu, vznikl loni v listopadu. U jeho zrodu stála například bývalá předsedkyně kladenské okresní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu Gabriela Havlůjová (jejíž aktivity jsou dobře známé třeba v Lidicích). Po kritice vedení svazu byla vyloučena, což před rokem vyvolávalo značnou mediální pozornost. Další známou osobností z řad zakladatelů je válečný veterán Pavel Vranský, brigádní generál ve výslužbě – ten ze svazu odešel také, když Havlůjová dostala padáka.

Na různých místech Kladenska byli členové spolku vidět zvláště při jarních připomínkách výročí konce druhé světové války, přímo v Kladně se v říjnu také účastnili připomenutí 99. výročí vzniku samostatného československého státu. V pondělí vpodvečer Havlůjová promluvila na berounském Husově náměstí, kde se konalo shromáždění k výročí úmrtí prezidenta Václava Havla.

Nejbližší nadcházející akcí v jejich termínovém kalendáři je pietní akt chystaný na čtvrtek v pražském Suchdole, kde chce tamější radnice připomenout 12. výročí úmrtí člena výsadkové mise Rudolfa Pernického a 73. výročí zahájení operace Tungsten – paravýsadku, jejíhož se Pernický zúčastnil jako velitel.

Hlavním úkolem jeho minitýmu, který před Vánoci 1944 seskočil na Kutnohorsku (což ovšem nebyl záměr, ale důsledek problémů provázejících cestu britského letadla ze základny v Itálii nad území protektorátu) bylo za použití radiomajáku Eureka zajistit příjem leteckých dodávek zbraní a materiálu po potřeby odboje, přispět k navádění bombardérů – a také dopravit díly k vysílačce pro výsadek Calcium. Výročí seskoku i úmrtí připadají shodně právě na 21. prosinec.

Alice Masaryková
Dům postavený Alicí Masarykovou bude patřit jejímu odkazu
Ve Vlastivědném muzeu Nymburk je do 31. května k vidění výstava k 20. výročí smrti spisovatele Bohumila Hrabala.
Nymburské muzeum se zvětší. Ukáže pak Muchovy lunety i Hrabalovo auto