ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

V noci na sobotu obdržel další zásilku, obsahujících 5760 nejúčinnějších respirátorů třídy FFP3, 44 200 respirátorů FFP2, 3700 ochranných obleků, 2400 ochranných brýlí, 21 tisíc rukavic, a dokonce 342 tisíc roušek. Z krajského logistického centra provozovaného benešovskou nemocnicí bude veškerý dodaný materiál rozvezen ještě během soboty na místa blíže konečnému určení: do nemocnic a na distribuční centra.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Slatinné lázně se mají stát jedním z center péče o seniory s koronavirem

Těchto center, jejichž prostřednictvím jsou zásobováni například ambulantní lékaři, lékárníci (ti dostávají prostředky učené k ochraně personálu, nikoli na prodej), ale také provozovatelé lůžkových zařízení poskytujících sociální péči včetně domovů seniorů, nyní v kraji funguje 14: nejméně po jednom v každém okrese, přičemž v územně protáhlých regionech Prahy-východ a Prahy-západ jich je po dvou. Provoz šesti z nich zajišťují krajské nemocnice, dalších sedm působí ve středních školách. Zbývající je v Brandýse nad Labem, kde bylo přesunuto ze zemědělské školy do Oblastního muzea Praha-východ.

I během předávky platí přísná pravidla o zákazu shromažďování

Příjemce ochranných pomůcek, kteří jsou zásobováni prostřednictvím těchto center, oslovují krajští úředníci s výzvou k odběru během neděle. Telefonicky, případně e-mailem jim sdělují jak určený čas (jehož dodržení je důležité nejen z organizačních důvodů, ale také kvůli zachovávání bezpečnostních pravidel – aby se na místě neshlukoval větší počet osob), tak konkrétní místo.

Na to musí dávat pozor zvláště zdravotníci a poskytovatelé sociálních služeb z nebližšího okolí metropole – vzhledem k rozšíření počtu distribučních center v okolí hlavního města se mnohým stane, že tentokrát pojedou jinam, než kde byli „fasovat“ minule.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na tiskové konferenci.
Německo odmítá středočeské nařčení ze zabavení zásilky

Distribuci dezinfekce zajišťuje na 26 obcí s rozšířenou působností

Krajský úřad také v sobotu oznámil, že v sobotu dvě hodiny před polednem byla ukončena distribuce krajem pořízené dezinfekce pro obce. „Obce s rozšířenou působností si jí během pátku a soboty vyzvedly celkem 22 800 litrů,“ informoval na facebooku. V uplynulých dnech již připomínal rozdělování dvou dodávek po pěti tisících litrech.

V tomto případě funguje jiný distribuční systém, a to právě se zapojením 26 středočeských měst fungujících jako obce s rozšířenou působností (ORP), jejichž úřady vyřizují správní záležitosti i pro další obce ve svém okolí. Zástupci ORP si jezdí pro zásoby na stanici profesionálních hasičů v Benešově – a do dalšího rozdělování toho, co přivezou do svých regionů, se zapojují i sbory dobrovolných hasičů.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník