ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Hodně záleží na počasí, řekl Deníku Arnošt Korecký, správce panství Jemniště Jiřího Sternberga. Připomněl, že na Benešovsku a Vlašimsku, kde hospodaří, lýkožroutovi svědčil hlavně rok 2018 s vysokými teplotami a létem chudým na srážky, takže se vyvinulo více generací než obvykle. „Loňský rok ten extrém trochu zbrzdil – a záleží na tom, co udělá letošní počasí,“ řekl Deníku. Připomněl, že lesníci jeho týmu neřeší nic jiného než zpracování kůrovcového dřeva a větrnou těžbu; chystají však i zalesňování s jarním vysazováním 120 tisíc stromků.

Zlepšení závisí na přírodě

Jasno má Korecký v tom, že lidé sami tenhle boj nemohou vyhrát; lesníci mají šanci jen zmírňovat následky a věnovat pozornost těm nekritičtějším místům, aby se brouk dál nemnožil. „Musí chtít příroda; my jí můžeme jen pomoci,“ míní. To, že vyhlídky nejsou zrovna růžové, potvrzuje i kraj – náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD), který má v kompetenci oblast životního prostředí a zemědělství. „Prognóza pro rok 2020 je srovnatelná s rokem předchozím, možná bude situace horší. To nikdo v tuto chvíli není schopen předpovědět,“ sdělil Deníku Petera.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Slatinné lázně se mají stát jedním z center péče o seniory s koronavirem

Připomněl, že v mnohých lesích – a to nejen ve středních Čechách – se práce prakticky zastavily. „Kvůli nouzovému stavu je do značné míry omezen vstup pracovníků vykonávajících práce v lese. Dále se zastavil odbyt dříví, protože mezi hlavními odběrateli byla Čína,“ vysvětlil. Hospodáři v kraji si dále stěžují, že kvůli koronavirové krizi vázne i odbyt řeziva do Japonska, takže zavírají velké pily, a rovněž odběratelé z Rakouska či Itálie zásadně změnili přístup. Provozy omezují i další zpracovatelé surového dřeva. A tržby za některé druhy dřeva jsou takové, že nepokryjí ani polovinu nákladů na těžbu a přiblížení. „Hlavně se to týká vlákninového sortimentu například pro výrobu OSB desek, dřevotřísky nebo hnědého papíru,“ připomněl Korecký.

Brigádníci se přímo hrnou

To, že těžba kůrovcového dřeva běžela celou zimu a stále pokračuje, potvrdila Deníku Eva Jouklová z Lesů ČR. Tento státní podnik za kůrovcem nejvíce zasažené oblasti středních Čech označuje Kácovsko a okolí Konopiště. „Připravujeme také obranná opatření. I přes nepříznivou aktuální situaci spojenou s ohrožením lidí koronavirem si neumíme představit, že bychom v boji s kůrovcovou kalamitou polevili,“ konstatovala Jouklová. Uvedla, že se chystají rovněž další práce – především plánované zalesňování kalamitních holin, ale třeba i oplocování nových výsadeb. „Lesy ČR mají zaměstnanců dostatek, ale pracovníci, především ze zahraničí, chybí některým našim dodavatelům,“ odpověděla Jouklová na otázku Deníku.

Do výukového tance se pustili i středočeští záchranáři
VIDEO: Do výukového tance se pustili i středočeští záchranáři

Řešení vyjadřuje číslem 120. Studentům, kteří nyní nemají obvyklou školní výuku, i dalším zájemcům firma nabízí práci v lese, často v blízkosti bydliště, a to s odměnou 120 korun na hodinu. „Těší nás, že zájem je obrovský,“ poznamenala Jouklová.

Kůrovcová kalamita u Lesů ČR ve středních Čechách
- Kolik kubíků dřeva podnik loni vytěžil v kraji celkem – a kolik kůrovcového? Celkem to v roce 2019 bylo 770 tisíc metrů krychlových, z toho 581 tisíc metrů krychlových kůrovcového dříví.
- Kolik metrů krychlových dřeva podnik v kraji loni vytěžil kvůli poškození větrem? V roce 2019 to bylo 76 tisíc metrů krychlových.
- Kolik dřeva je v plánu v kraji vytěžit v roce 2020 a kolik je to procent loňské těžby? Bude záležet hlavně na počasí – nicméně letos se počítá s těžbou 969 tisíc metrů krychlových dřeva, což je 126 procent loňské těžby.
- Jaký byl stav holin ve středních Čechách ke konci roku 2019? Jednalo se o 946 hektarů.
- Jak velkou plochu je letos v plánu zalesnit v kraji sazenicemi? Plánuje se výsadba 5,6 milionu sazenic lesních dřevin na 866 hektarech. Bude samozřejmě záležet na přírodních podmínkách a počasí.
Zdroj: Lesy ČR

Brigády u Lesů ČR mohou zájemci najít ZDE.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník