Po minulých útocích ve Francii prý celá firma držela minutu ticha. „Bylo to však až pár dní po útocích, tak nevím, zda budeme minutu ticha držet i nyní," řekla.

Lidé mohou podpořit Francii podpisem kondolenční knihy, která je k dispozici na kolínské radnici, podle místostarosty Michaela Kašpara tam bude zhruba týden, poté bude předaná francouzské ambasádě. Před radnicí bylo i zřízeno pietní místo, kam lidé chodili zapalovat svíčky jako vzpomínku na oběti tragédie, při které umírali lidé.

Podle Jána Liďáka, který působí jako rektor Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře, je možné útok v Nice vyhodnotit jako další útok na základní demokratické hodnoty. „Podle odborníků na útoky osamělých jedinců se na ně nejde připravit a adekvátně reagovat, navzdory nejpřísnějším bezpečnostním opatřením," řekl.

Více bez pečnostních opatření

Evropská demokracie si podle něj musí zvykat na bezpečnostní opatření, která se již realizují. „Ty spočívají v rozmísťování kamerových systémů, ve sledování občanů a důležitých budov, kontrole pohybu vybraných osob, odposlouchávání telefonické a elektronické komunikace, zvyšování trestních sazeb a podobně," vysvětlil.

A jestli má recept, jak změnit bezpečnostní politiku současnosti? Podle něj neexistuje. „Možná je pouze maximální ostražitost a pokus co nejrychleji změnit podmínky, v jakých žijí mladí lidé v chudých předměstích západoevropských společností," řekl.

Emoce problém zkomplikují

Ján Liďák dodal, že je důležité zachovat racionální přístup a hledat racionální opatření, také se vyhnout emotivním reakcím. „Emoce v politice mohou být velmi tenkým ledem, který problém nevyřeší, ale může ho zkomplikovat," varoval.

Na českých diskuzních serverech a sociálních sítí se objevilo volání po czexitu. Bude podle něj mít tento útok dopady na evropskou integraci? „Nevím, jak tento případ může souviset s czexitem. Že by se České republice mimo Evropskou unii vyhnuly podobné útoky? Nevím, jestli na to existuje racionální odpověď," řekl.

Podstatná je podle něj výměna názorů a diskuze před neuváženými výroky a činy. „Nechme příslušné orgány a instituce, aby plnily svoje povinnosti. Demokracie má nástroje, aby si poradila i s takto vyostřenými problémy," ukončil rozhovor.

Čtěte také: Po útoku v Nice je ve vazbě již sedm lidí